STA , Uredništvo | 12. 10. 2023, 21:18

Tarča: "Vlada se je ujela v lastno zanko"

Igor Kupljenik/Bobo

Kritikam vladnega ukrepa kar ni videti konca. 

Predvidena neuskladitev socialnih transferjev v letu 2024 je razburila javnost. Do poteze vlade, ki bo ogrozila najrevnejše, je bil v oddaji Tarča kritičen Matej Tonin: "Vlada se je na nek način ujela v lastno zanko. Če imate podjetje, ki je sestavljeno iz štirih delov, pa je en del v težavah, recimo ga prizadanejo poplave, potem narediš vse, da preostalim trem delom gre dobro, da lahko nadomestijo tisto četrtino, ki ji ne gre. Vladi je spodletelo na vseh področjih, razen pri uvajanju novih davkov. Me pa vsekakor preseneča, da ponavljajo naše napake. V preteklosti se je jasno pokazalo, da tako ostro varčevanje ne deluje in praksa pri krizah je pokazala, da lahko to stvar nadomestimo samo na dva načina: da povečamo javno potrošnjo in da ljudem pustimo dihati, da lahko razvijejo svoje talente."

MMC/Posnetek zaslona

Da je solidarnost na plečih mlajših in finančno šibkejših, obsoja tudi Zvone Černač: "Popolnoma napačna pot. Denar boste vzeli tistim, ki ga najbolj potrebujejo." 

Na posledice zamrznitve socialnih transferjev v prihodnjem letu so na seji odbora opozorili predstavniki sindikalnih central, kritike na to pa so se zvrstile tudi s strani tako opozicijskih kot koalicijskih članov. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je dejal, da je neuskladitev zanje nesprejemljiv ukrep, saj bo zadela predvsem ljudi, ki ta denar porabljalo za zagotavljanje osnovnih življenjskih dobrin. Opozoril je tudi na možnost povečanja socialnih stisk in revnih ljudi.

Z njim se je strinjal predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek ter opozoril tudi na dejstvo, da predloga proračunov nista bila predmet nobenih usklajevanj s socialnimi partnerji. Da je žalostno, da se sredstva znižujejo predvsem na programih, ki zadevajo najbolj ranljive skupine, pa je v razpravi poslancev opozorila poslanka SDS Karmen Furman. "Drastično ste posegli v te postavke. Če bi danes sedeli v obratni vlogi, sem prepričana, da bi minister za delo, ki so ga bila v preteklosti polna usta socialne države, danes govoril popolnoma drugače," je dejala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol