11. 7. 2022, 12:44 | Vir: STA

Matura: na spomladanskem roku letos uspešnih manj dijakov

Profimedia

Dijaki so dobili težko pričakovane rezultate mature, ki so jo opravljali v spomladanskem roku. Številni so si gotovo oddahnili, vendar pa so bili rezultati letos slabši kot v prejšnjem letu. 

Splošno maturo je v spomladanskem roku letos uspešno opravilo 5194 dijakov četrtih letnikov oz. 95,41 odstotka (lani 97,26 odstotka dijakov četrtih letnikov). Splošne mature v spomladanskem roku pa ni opravilo 250 kandidatov, kažejo podatki Državnega izpitnega centra.

Vse točke je na maturi zbralo 18 maturantov, na mednarodni maturi pa trije slovenski dijaki. 

Dekleta prejela več pohval

Maturitetno spričevalo s pohvalo sta letos dobila 302 maturanta, ker je prav toliko kot leto pred tem, pri tem pa so bila uspešnejša dekleta, ki so dobila več priznanj. Najvišji možni splošni uspeh (34 točk) je letos na maturi doseglo 18 kandidatov, kar so sicer trije več kot na lanskem spomladanskem roku. 

250 kandidatov, ki splošne mature ni opravilo, se lahko na jesenski rok mature prijavi do torka. Pisne izpite bodo opravljali med 24. in 31. avgustom, do 3. septembra pa bodo opravljali ustne izpite. Z rezultati jesenskega roka splošne mature bodo kandidati seznanjeni na šolah 16. septembra.

Uspešni tudi na mednarodni maturi

Na II. gimnaziji Maribor, ljubljanski Gimnaziji Bežigrad ter Gimnaziji Kranj pa so potekali tudi izpiti mednarodne mature, ki jih je skupaj opravljalo 66 dijakov iz Slovenije in 29 tujcev. Med njimi je 52 zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli vsaj 40 od skupno 45 točk.

II. mariborska gimnazija je v Instagramovi zgodbi objavila fotografijo s podelitve spričeval maturantom in se pohvalila, da so bili letos kar 100-odstotni. 

Vse možne točke so dosegli trije dijaki, od tega en dijak, ki je mednarodno maturo opravljal v Mariboru ter dijakinja in dijak, ki sta mednarodno maturo opravljala v Ljubljani. 

Poklicno maturo je letos prvič v celoti uspešno opravilo 7116 oz. 91,29 odstotka kandidatov (lani 93,58 odstotka). Maturitetno spričevalo s pohvalo je medtem prejelo 296 dijakov, kar je precej manj kot leto pred tem, ko je pohvalo za doseženih 22 oz. 23 točk prejelo 552 dijakov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord