12. 12. 2023, 17:39 | Vir: STA

Na Mestni hiši v Ljubljani visi mavrična zastava. Zoran Janković: "Tukaj bo ostala kar nekaj časa"

Neža Petan/STA/Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Za to potezo se je ljubljanski župan odločil zaradi sobotnega homofobnega incidenta.

Zaradi sobotnega homofobnega incidenta, ko je skupina mladih ob začetku festivala LGBT filma strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, na Mestni hiši v Ljubljani od ponedeljka visi mavrična zastava. Ljubljanski župan Zoran Janković je dejanje mladih strogo obsodil. "Očitno nimajo prave vzgoje, ki pomeni, da se ne delimo po barvi kože, spolu, veroizpovedi ali političnem prepričanju," je dejal.

Na Mestni hiši v Ljubljani visi mavrična zastava.

Na Mestni hiši v Ljubljani visi mavrična zastava.

Neža Petan/STA

Rekel je, da je dejanje daleč od tistega, kar zagovarjajo v Mestni občini Ljubljana in kar zagovarja sam. "Moje mnenje se ni spremenilo: živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti," je zagotovil. Odgovor mestne občine na incident pa je mavrična zastava, ki bo na Mestni hiši "ostala kar nekaj časa".

Zoran Janković

Zoran Janković

Žiga Živulović j.r./Bobo

Incident so obsodili tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob, ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter organizator festivala društvo Škuc.

Festival LGBT filma

Festival se je v Ljubljani začel v soboto, do 17. decembra pa bodo na njem skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol