M. P. | 1. 2. 2023, 20:02

Med 100 najboljših sladic na svetu uvrščena tudi prekmurska gibanica

Profimedia

Na svojo lestvico je slovenske nacionalno kulinarično dobroto uvrstil ugledni katalog svetovne kulinarike Taste Atlas, ki daje prednost predvsem tradicionalnim jedem posameznih držav.

Na spletni strani Taste Atlas (Atlas okusov, op.a.) so ocenjevanje prepustili svojim uporabnikom, slednji pa so s svojimi glasovi na seznam 100 najboljših sladic na svetu uvrstili tudi prekmursko gibanico. Na prvem mestu je medovik oziroma ruska medena torta, na drugem sernik oziroma poljska skutna torta, na tretjem mestu pa je pristal avstrijski Cesarski praženec.

V predstavitvi sladice so na strani zapisali, da je prekmurska gibanica osemslojna specialiteta značilna predvsem za vzhodni del Slovenije. Kot so zapisali, naj bi njeno ime izviralo iz besede "gibâničnik", ki označuje jerbas za pecivo, oziroma gibâničar, starega slovenskega izraza za peka. "Najstarejši pisni viri, ki omenjajo prekmursko gibanico, segajo v 18. stoletje, pri čemer jo prvič zasledimo pod imenom 'gebanza'. Eden od virov iz leta 1828 tudi navaja, da so jed običajno stregli na porokah." 

V pokrajini ob Muri se je prekmurska gibanica uveljavljala že v zelo starih časih.

V pokrajini ob Muri se je prekmurska gibanica uveljavljala že v zelo starih časih.

Uredništvo

Ustvarjalci spletne strani še navajajo, da gre pri prekmurski gibanici za kombinacijo različnih nadevov in vlečenega testa, ki sicer ni redkost v srednjeevropski kulinariki. Vendar pa se posebnost prekmurske gibanice skriva v spodnjem sloju iz krhkega testa. Pri sladici, ki jo Slovenci tradicionalno pripravljamo ob različnih svečanih priložnostih, še posebej izpostavljajo njen bogat okus in močno aromo. Ponaša se tudi z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol