P.M. | 8. 12. 2022, 08:05

Kakšen uspeh: med 1000 najboljšimi gostilnami na svetu kar 11 slovenskih

Profimedia

La Liste 1000 je prestižna francoska lestvica, na kateri se znajdejo resnično najboljši. A ne boste verjeli, izbere jih računalnik.

V Parizu so objavili prestižno lestvico najboljših restavracij na svetu La Liste 1000. Izbor, ki je nastal na pobudo francoskega zunanjega ministrstva, so prvič objavili leta 2015.

V primerjavi s preostalimi podobnimi lestvicami in vodniki po restavracijah ga ne sestavljajo ocenjevalci, temveč računalniški algoritem. Ta lestvico sestavi s pomočjo podatkov več sto vodnikov, tisočih medijskih publikacij in milijonov spletnih ocen. Na La Liste se že od samega začetka uvrščajo tudi slovenske restavracije, na seznam za leto 2023 se jih je uvrstilo kar 11.

Najvišje je Hiša Franko, sledijo Gostilna pri Lojzetu, Dam, Hiša Denk, Gostišče Grič, JB Janez Bratovž, Ošterija Debeluh, Strelec, Cubo, Danilo in Mak.

La Liste

Na vrhu seznama tisoč najboljših restavracij sveta so z enako oceno (99,50) tri restavracije: Frantzen v Stockholmu, Guy Savoy v Parizu in Le Bernardin v New Yorku.

Celoten seznam najdete na povezavi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.