Novost na trgovskih policah: slovenski med bo kmalu imel prav posebno označbo

25. 5. 2025, 12:00 | Vir: STA
Novost na trgovskih policah: slovenski med bo kmalu imel prav posebno označbo (foto: Profimedia)
Profimedia

"Ta rešitev povečuje informiranost potrošnika," so povedali pri Čebelarski zvezi Slovenije. 

S septembrom bodo kozarci slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo po novem opremljeni s QR-kodo, ki bo potrošnikom omogočila neposreden vpogled v informacije o pridelovalcu medu. Na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) so prepričani, da bo nova tehnološka rešitev povečala informiranost potrošnikov in zmanjšala tudi možnost ponaredkov medu.

Po pojasnilih ČZS bo QR-koda potrošnikom omogočila neposreden vpogled v ključne informacije o pridelovalcu: njegovo ime, lokacijo, leto vključitve v shemo, podatke o opravljenih kontrolah, izobraževanjih ter povezavo do spletne strani čebelarstva, kjer je bil med pridelan.

med
Profimedia

"Ta tehnološka rešitev krepi zaupanje in varnost ter povečuje informiranost potrošnika, hkrati pa dodatno zmanjšuje možnost zlorab in ponaredkov, ki so vse pogostejši na trgu z medom," so poudarili. Kot so spomnili, je dobra čebelarska praksa v Sloveniji predpogoj, da čebelarji pridelujejo med, ki ustreza višjim kriterijem kakovosti, kot jih opredeljuje evropska direktiva o medu.

Aprilsko muhasto vreme se nadaljuje tudi konec maja

Pomembno vlogo pri zagotavljanju in prepoznavanju kakovosti pa imajo tudi evropske sheme kakovosti, ki potrošnikom jamčijo poreklo, sledljivost in nadzorovano kakovost medu. Slovenija ima štiri zaščitene vrste medu iz evropskih shem kakovosti: slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, kočevski gozdni med, kraški med in istrski med z zaščiteno označbo porekla.

"Te vrste medu presegajo kakovostne zahteve, ki jih določa evropska direktiva o medu. Za vključitev v sheme kakovosti morajo čebelarji čebelariti v skladu z dobro čebelarsko prakso in redno opravljati nadzore neodvisnih kontrolnih organizacij. Takšen med se odlikuje po višjih kakovostnih standardih, med drugim tudi po nižji vsebnosti HMF in vode," so izpostavili pri ČZS.

Dodali so, da je HMF snov, ki se tvori pri segrevanju hrane, ki vsebuje sladkorje. V primeru medu se uporablja kot pokazatelj tega, če je bil med morebiti neustrezno toplotno obdelan ali dlje časa shranjen. Nižja raven HMF pomeni višjo kakovost medu.

V Namo prihaja legendarna trgovina, ki jo Slovenci naravnost obožujejo

Novo na Metroplay: Sabina Kogovšek - Tutta iskreno o svoji največji komercialni vlogi Julije Steiner (Skrito v raju) | Greenroom z Urško Pirš