R. K. | 21. 10. 2022, 11:03

Bo trgovce med delom zeblo? Za TOLIKO so znižali temperaturo ogrevanja

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Slovenski trgovci se z različnimi ukrepi borijo proti vse višjim stroškom obratovanja. Občutili jih bomo tudi tisti, ki njihove trgovine obiskujemo, še bolj pa bodo na udaru zaposleni, ki bodo ponekod osemurni delovnik preživeli pri le 18 stopinjah.

Slovenski trgovci v luči zmanjševanja stroškov obratovanja v času draginje varčujejo z energenti tudi tako, da znižujejo temperaturo ogrevanja v prostorih svojih trgovin. Bo stranke med nakupovanjem zeblo?

Da so se odločili za tak ukrep, so potrdili v trgovinah Spar, kjer so za spletni portal Ljubljanainfo povedali, da podražitve interno blažijo s pomočjo optimizacij v poslovanju. Potrdili so, da so res spremenili temperaturne režime, in sicer na način, da bodo pozimi prostore ogrevali do 20 stopinj, poleti pa jih hladili do 25 stopinj. Ob tem so prilagodili tudi režime ugašanja logotipov in drugih objektov, ki so osvetljeni. Ukrepali so tudi z vgrajevanjem energetsko varčne LED-razsvetljave ter okolju prijaznih sistemov hladilne tehnike.

Elektriko za letos so v podjetju zakupili že lani, zaradi česar so bili na podražitve bolje pripravljeni. Dejali so tudi, da so na strehi svojega distribucijskega centra v Ljubljani postavili sončno elektrarno, s katero nameravajo za lastne potrebe proizvesti okoli 16 odstotkov zelene električne energije

Za delavce bodo v Mercatorju poskrbeli z dodatnimi oblačili

Še strožji režim uvajajajo trgovine Mercator, kjer so za navedeni medij potrdili, da uvajajo podobne varčevalne ukrepe "za učinkovito rabo električne energije". Tudi oni skušajo varčevati s pomočjo spremenjene osvetlitve prostorov, pri kateri želijo čim bolj izrabiti naravno svetlobo, uporabo svetil pa znižujejo na minimalni potrbni obseg. V ta namen so uvedli interni priročnik za učinkovito rabo energije.

Bobo

Temperatura v prostorih njihovih prodajaln bo v primerjavi s Sparom znižana še za dve dodatni stopinji. Najvišja temperatura pozimi bo tako 18 stopinj. Da pri tako nizki temperaturi zaposlenih ne bo zeblo, nameravajo tam, kjer je to potrebno, poskrbeti z dodatnimi oblačili. Kot so pojasnili, se temperature razlikujejo, če gre za trgovino, hladilnico, blagajne ali skladišče. V različnih prostorih namreč veljajo različni temperaturni režimi.

Nekoliko manj zgovorni so bili v podjetju Jager, kjer so za Ljubljanainfo povedali: "V našem podjetju smo se vedno obnašali varčno, tako pri temperaturah gretja kot pri uporabi energije za osvetlitev," so povedali v trgovini Jager in dejali, bodo s tem konceptom nadaljevali. Pojasnili pa so še, da so temperature po različnih oddelkih različne, saj se potrebe tako potrošnika kot osebja med seboj razlikujejo. 

Hofer in Lidl nameščata sončne elektrarne

V trgovinah Hofer so novinarjem omenjenega portala odgovorili, da se različnih ukrepov, s katerimi znižujejo ogljični odtis in nižajo obratovalne stroške, poslužujejo že od leta 2015, s čimer so do danes porabo energije zmanjšali za približno 20 odstotkov na kvadratni meter. Delovanje si prizadevajo optimizirati na vseh področjih. Tudi oni ponoči ugašajo luči, trgovine pa osvetljujejo z LED-svetili, ki so energetsko bolj varčna. Na strehe 37 svojih trgovin in upravno-logističnega centra v Lukovici so namestili sončne elektrarne

Bobo

Znajdejo se tudi tako, da v toplejših mesecih prostore ohlajajo brez dodatnega hlajenja s pomočjo prehajanja ohlajenega zraka iz hladilnih vitrin, pozimi pa v prodajni prostor preusmerjajo energijo iz pekarne, s čimer ga delno ogrevajo. Vse njihove trgovine uporabljajo zeleno energijo. Čeprav se trudijo zmanjšati strošek za energijo, pa dajejo velik pomen tudi dobremu počutju zaposlenih, so pojasnili za Ljubljanainfo.

Sončne elektrarne postavljajo tudi pri Lidlu, kjer pravijo, da so v tem letu stopili na pot k ogljični nevtralnosti. "Z njimi je do zdaj opremljenih že 13 Lidlovih trgovin v Sloveniji in streha logističnega centra v Arji vasi." Investicije v produkcijo obnovljivih virov energije načrtujejo tudi v prihodnje. Tudi oni so pojasnili, da številne svoje trgovine in logistični center ogrevajo s pomočjo toplote, ki jo proizvaja hladilna tehnika. Postavljene imajo tudi toplotne črpalke, so pojasnili za omenjeni spletni portal.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord