Uredništvo | 9. 9. 2023, 13:21

Med potresom v Maroku tudi slovenski državljani, prve informacije, kako je z njimi

Profimedia

Po zadnjih podatkih naj bi umrlo več kot 1000 ljudi, a številka iz minute v minuto narašča.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je trenutno v stiku z devetimi slovenskimi državljani v Maroku, ki ga je prizadel silovit potres. Vsi so na varnem, so danes sporočili z ministrstva.

"Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve spremlja razvoj dogodkov v Maroku, ki ga je prizadel hujši potres. V kontaktu smo tudi z drugimi državami EU, ki imajo v državi svoja diplomatska in konzularna predstavništva. Trenutno smo v kontaktu z 9 slovenskimi državljani, ki so na varnem," so zapisali v sporočilu za medije.

Maroko je pozno v petek prizadel silovit potres s središčem 71 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Po zadnjih podatkih je terjal več kot 1000 smrtnih žrtev. Najhuje naj bi bilo prav v odročnih gorskih vaseh, tudi iz med turisti priljubljenega Marakeša pa poročajo o veliki gmotni škodi.

Profimedia

Iz sveta se medtem vrstijo izrazi sožalja in podpore Maroku. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil pretresenost ob tragediji in ponudil pomoč prizadetemu prebivalstvu. Solidarnost in podporo so izrazili tudi številni evropski voditelji, pa tudi Ukrajine in Indije, ki trenutno predseduje G20.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol