11. 12. 2023, 15:32 | Vir: STA

Medicinska fakulteta in UKC Ljubljana po sporu (končno) dosegla dogovor: zdravstvenih storitev ne bodo nehali izvajati

Žiga Živulović j.r./Borut Živulovič/Bobo

Podpisan dogovor naj bi bil začetek tega tesnejšega sodelovanja, "ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov".

Po sporu ljubljanske medicinske fakultete in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sta Univerza v Ljubljani in UKC podpisala dogovor o nadaljnjem izvajanju storitev med bolnišnico in fakulteto. Fakulteta tako v petek ne bo prekinila izvajanja storitev za UKC, kot je napovedala. Dogovora sicer niso podrobneje predstavili.

Dogovor morajo še potrditi

Dogovor mora potrditi upravni odbor fakultete. "Zastavil bom ves svoj vpliv in ugled, da se bo to tudi zgodilo," je v izjavi po podpisu dogovora zagotovil dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Igor Švab.

Igor Švab in Marko Jug

Igor Švab in Marko Jug

Borut Živulovič/Bobo

Prav tako bo dogovor predmet seje sveta UKC Ljubljana, je pojasnila predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec, ki upa, da bo svet gradivo potrdil. V torek pa bodo dogovor po napovedih direktorja UKC Ljubljana Marka Juga predstavili ministrstvu za zdravje in ministrstvu za visoko šolstvo.

Vsi vpleteni so izrazili zadovoljstvo ob sklenitvi dogovora

"Posebej me veseli, da smo v dogovor vključili tudi točko o nadaljnji graditvi medsebojnega sodelovanja, saj sam kot rektor univerze menim, da bi UKC in Univerza v Ljubljani morala biti bolj tesno povezana," je dejal rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. Dodal je, da verjame, da je podpisan dogovor začetek tega tesnejšega sodelovanja, "ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov".

Jug se je univerzi zahvalil, saj je ta po njegovih besedah pokazala "vso svojo širino in potrdila vlogo v družbi, to je, da išče rešitve in da poganja družbo naprej". Ocenil je, da se postavljajo novi temelji sodelovanja med univerzo in UKC, ki bodo v dobro celotne družbe.

Odpisan dolg?

Podrobneje dogovora niso predstavili. "Tehnične podrobnosti bodo stvar kasnejših usklajevanj. Pomembno je, da smo si dali roke in sklenili, da gremo naprej, in da bo delo potekalo tako kot do zdaj, tudi v skrbi za naše paciente," je dejal Švab. Dodal je, da imata z direktorjem kliničnega centra tudi v prihodnje veliko dela, da bosta "odnose med obema ustanovama pripravila tako, da bodo omogočili razvoj tako UKC kot medicinske fakultete".

Tako še ni konkretnega odgovora, kako so rešili vprašanje dolga. Spomnimo, spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. Pri tem pa UKC Ljubljana trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

Kot je glede tega dejal Jug, so se dogovorili, da bo to poslovanje transparentno, kar pomeni, da bodo skupaj pogledali tudi cene. A vse podrobne analize bodo po njegovih navedbah potekale naknadno, "tako da ta trenutek vsega še ne bi razkrivali".

Marko Jug

Marko Jug

Igor Kupljenik/Bobo

Poudaril je, da je pomembno, da so dosegli krovni dogovor, da se razumejo in da vsi želijo, da bi poslovali transparentno. "In to je ta bistven korak," je prepričan Jug.

Spor

Vodstvi medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sicer sestali že prejšnji teden, kjer so stališča po besedah Švaba "kar precej zbližali", a do končnega dogovora ni prišlo. Medicinska fakulteta je nato prejšnji četrtek zvečer odpovedala sestanek z vodstvom UKC Ljubljana, ki je bil načrtovan za petek. Kot so zapisali, so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve. Medicinska fakulteta je tako v petek začela tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. V kliničnem centru pa so se med tem pripravljali na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za UKC.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol