R.K./STA | 18. 9. 2023, 15:17

Robert Golob se je gluhim ob njihovem največjem prazniku poklonil na prav poseben način

Instagram/Robert Golob

Kljub temu, da je Slovenija znakovni jezik gluhoslepih vpisala v ustavo, so osebe s težavami s sluhom še vedno potisnjene na rob družbenega dogajanja.

Letošnji slogan mednarodnega tedna gluhih, ki ga obeležujemo vsak tretji teden v septembru, je Svet, v katerem lahko gluhi uporabljajo znakovni jezik povsod. Ob tem v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije pozivajo k sistemskem razvoju in financiranju slovenskega znakovnega jezika

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Podpora najvišjih državnih predstavnikov

Začetek tedna gluhih je na Instagramu pospremil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki se je v znakovnem jeziku naučil pokazati letošnji slogan. "Danes se začenja mednarodni teden gluhih. V podporo gluhim in posameznikom z okvaro sluha sem se s pomočjo tolmačke za slovenski znakovni jezik naučil letošnjega slogana. Gluhi slišijo z očmi in govorijo z rokami. Bodimo prijazni drug do drugega ter sprejmimo in spoštujmo drugačnost," je zapisal.

Slogana v znakovnem jeziku sta se poleg predsednika vlade naučili tudi slovesnka predsednica Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. S to gesto so najvišji prestavniki državne oblasti gluhe podprli ob njihovem prazniku.

Profimedia

Nerealizirana ustavna sprememba

Slovenija je prva država na svetu, ki je v najvišji pravni akt - ustavo - vpisala jezik gluhoslepih, ter peta država v EU in dvanajsta država na svetu, ki je v ustavo vpisala znakovni jezik. Ta je kot materni jezik gluhih priznan v 76 od 196 držav po svetu, so pojasnili v zvezi.

Kljub temu, da je pravica do uporabe slovenskega znakovnega jezika pred dvema letoma postala ustavna pravica, se gluha skupnost še vedno bori, da bi država zagotovila sistemski razvoj in financiranje slovenskega znakovnega jezika, ter da bi se gluhi otroci o slovenskem znakovnem jeziku lahko učili v slovenskem znakovnem jeziku.

Profimedia

Ob mednarodnem tednu gluhih v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije ponovno izpostavljajo nerealizirano ustavno spremembo o implementaciji 62.a člena ustave, ki govori o znakovnem jeziku, in zavezo države, da uredi sistemsko skrb za razvoj in financiranje enega od uradnih jezikov Slovencev z izgubo sluha - slovenskega znakovnega jezika.

Gluhi še vedno zapostavljeni

Ob tem ponovno opozarjajo na veliko težavo z dostopnostjo oseb z izgubo sluha do informacij in komunikacij, na nedostopnost sej DZ, nedostopnost televizijskih programov brez sprotnih podnapisov, pa tudi na nedostopnost gledaliških predstav in državnih prireditev. "Kljub vsem sprejetim predpisom so osebe z izgubo sluha še vedno potisnjene na rob družbenega dogajanja," je opozoril sekretar zveze Matjaž Juhart.

Profimedia

Mednarodni dan gluhih, kasneje pa mednarodni teden gluhih, ki ga obeležujemo v drugi polovici septembra, je Svetovna zveza gluhih določila leta 1959. To je tudi največji praznik za 75 milijonov gluhih po svetu. V Sloveniji je gluhih približno 1500 posameznikov, približno 1000 jih uporablja slovenski znakovni jezik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol