21. 10. 2023, 08:11 | Vir: STA

Nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko: ponekod prehod omogočen le obmejnim prebivalcem z dovolilnicami

Bobo/Nik Rovan

Slovenija uvaja začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, ki bo sprva trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja. Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.

Italija nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala. Tudi slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve kot razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah EU.

Ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko vsi, ki izpolnjujejo pogoje, državno mejo lahko prestopajo na 14 prehodih, kjer bo stalen policijski nadzor. Na 18 prehodih, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, pa mejo lahko prehajajo tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU. Nekatere točke na meji medtem lahko prehajajo le obmejni prebivalci z dovolilnicami.

Začasen in sorazmeren ukrep

Notranji minister Boštjan Poklukar je v četrtek zagotovil, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje. To pričakuje tudi od italijanskih oblasti. Italijanski minister Matteo Piantedosi je zagotovil, da gre za začasen in sorazmeren ukrep.

Italija je sicer za nadzor meje s Slovenijo poslala dodatnih 350 policistov in vojakov, ki bodo pomagali lokalnim varnostnim silam. Nadzorovali bodo prehode za mednarodni in za obmejni promet. Nadzor bo na večjih mejnih prehodih potekal 24 ur na dan, medtem ko bo na manjših občasen. Danes naj bi ga sicer začeli izvajati šele ob 14. uri.

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je sicer več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

https://www.metropolitan.si/novice/kronika/terorizem-groznja-shod-za-palestino-sum-kaznivega-dejanja-vic-policija-pu-ljubljana/