STA/M.P. | 1. 1. 2023, 17:17

Padec meje: poglejte, kako so hrvaški zgodovinski dan obležili slovenski kolesarji

Twiter/Slovenian Tourist Board

Vstop naše južne sosede v schengensko in evrsko območje so proslavili na poseben način.

Na mejnem prehodu Jelšane so vstop Hrvaške v schengensko območje proslavili s prihodom kolesarjev. Prvič po 30 letih jim ni bilo treba pokazati dokumentov, mejo pa so prečkali tudi na cestah skozi Lisac in Brezo, ki sta bili doslej zaprti.

Na dogodku predstavniki občin in turističnih organizacij z obeh strani

Glavna organizatorka dogodka, direktorica turistične organizacije občine Matulji Marijana Kalčić, je povedala, da so se odločili zgodovinski dogodek obeležiti s prehodom kolesarjev, ker ti predstavljajo tako turiste kot tudi povezave med ljudmi.

Direktorica TIC Ilirska Bistrica Maja Uljan je dodala, da turistični organizaciji iz obeh občin že dolgo uspešno sodelujeta, vendar zdaj pričakujeta veliko "novih skupnih doživetij, novih turističnih produktov, saj je kolesarjenje in pohodništvo tukaj zelo priljubljeno in ta brezmejnost bo odprla široko paleto novih poti."

Razlog več za obisk Hrvaške

Na mejni prehod je prišel tudi direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ki je ocenil, da so mejne ovire, čeprav formalne, včasih oteževale odločitev za potovanje na Hrvaško. Nadeja se, da bo na Hrvaško prišlo še več slovenskih turistov, verjame pa tudi, da lahko turistične organizacije iz obeh držav sodelujejo, skupaj promovirajo Slovenijo in Hrvaško ter skozi nove projekte predstavijo nove razloge za prihod tujih gostov.

Veselje ob vstopu v novo leto v Zagrebu.

Veselje ob vstopu v novo leto v Zagrebu.

Profimedia

Župan Ilirske Bistrice Gregor Kovačič je opomnil, da je padec meje tudi priložnost za ureditev prometnih povezav, "ker vemo, da od severa Evrope do Dubrovnika manjka samo še 30 kilometrov hitre cestne povezave, ravno preko naše občine."  Prvi mož občine Matulji Vedran Kinkela pa je poudaril, da veliko prebivalcev te občine dela v Sloveniji in imajo tudi nepremičnine na obeh straneh meje.