1. 6. 2022, 07:00

Meteorološki začetek: kakšno poletje nas čaka?

bobo

Bližajo se poletni dnevi, pri tem pa meteorologi poudarjajo, da bi nas lahko prav letošnje poletje izjemno presenetilo. Kakšne temperature lahko pričakujemo? 

Ameriška meteorološka spletna stran AccuWeather je pred dnevi opozorila, da bi lahko bilo letošnje leto veliko bolj vroče, kot smo sicer navajeni. 

Slovenija naj bi bila po napovedih to poletje deležna izjemno visokih temperatur, poletni dnevi pa naj bi bili obarvani tudi v nevihtne oblake, ki naj bi se na nebu pogosteje pojavljali v drugi polovici sezone. 

Profimedia

Lahko pričakujemo rekordno visoko vročino? 

Po napovedih AccuWeather naj bi vsekakor bilo tako. Predvsem jugovzhodni del in posamezni deli srednje Evrope bodo, podobno kot lani, beležili dneve s temperaturami nad 32 stopinj Celzija. 

Vročino bi lahko spremljala tudi suša, ki je ne bodo uspele osvežiti niti nevihte. 

Padavine naj bi sicer po eni strani sušna obdobja kljub vsemu nekoliko ublažile, a lahko zaradi njih beležimo težave s pridelki, predvsem pšenico in koruzo. 

Bodo temperature odtehtale tudi vaš letošnji dopust? 

Predvsem na Portugalskem, v Španiji in Italiji lahko po napovedih vremenoslovcev pričakujejo najvišje temperature. Vsak rekorden vročinski val pa bo trajal vsaj teden ali dva. 

Pri tem poudarjajo, da bo poletje postreglo tudi s temperaturnimi padci. 

M.P.

Poletna vročina na severu Evrope in na Britanskem otočju medtem ne bo tako intenzivna kot na jugu. Še vedno pa na območjih od Francije do Poljske obstaja nevarnost hudih neviht, ki lahko ogrozijo življenja in premoženje, še napovedujejo meteorologi.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ