R. K. | 12. 9. 2023, 09:52

Mobing in šikaniranje na slovenskem veleposlaništvu? Zaposlenim prekipelo, zahtevajo ukrepe, drugače sledi tožba

Srdjan Živulovič/Žiga Živulovič/Bobo/fotomontaža/fotomontaža

Veleposlanica na Kosovu Minca Benedejčič naj bi se do svojih podrejenih nedostojno vedla, jih žalila in poniževala, kar naj bi se dogajalo že več kot eno leto.

Na slovenskem veleposlaništvu v Prištini je zavrelo med veleposlanico Minco Benedejčič in zaposlenimi, ki trdijo, da Benedejčičeva nad njimi izvaja mobing in krši zakonodajo, kar naj bi se dogajalo že več kot eno leto. Proti njej in proti zunanjemu ministrstvu so napovedali celo tožbo, če bo še naprej ostala na položaju, piše N1. Veleposlanica je sicer soproga Andreja Benedejčiča, državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade.

Benedejčičevi sodelavci očitajo, da jih ponižuje in zastrašuje ter da se do njih obnaša nečloveško. Trdijo, da so o tem že večkrat obvestili ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, a to ni ukrepalo. Zato je 31. avgusta pet lokalno zaposlenih uslužbencev najelo kosovskega odvetnika, ki je na ministrstvo poslal pritožbo in opozorilo. Dopis naj bi po navedbah omenjenega medija poslal tudi ministrici Tanji Fajon, vodji njenega kabineta Alešu Balutu in generalni sekretarki ministrstva Renati Cvelbar Bek.

Šikaniranje zaposlenih, da so nesposobni, da lažejo, kradejo

Če ministrstvo proti veleposlanici ne bo ukrepalo, so napovedali, da bodo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nasilja in kaznivih dejanj s področja delovnih razmerij svojo pravico iskali na sodišču. Vložiti pa nameravajo tudi tožbo zaradi povzročene materialne in nematerialne škode. To naj bi nameravali storiti takoj po 15. septembru, če bo Benedejčičeva takrat še vedno ostala na sedanjem položaju. Ob tem so navedli tudi nekaj njenih konkretnih ravnanj.

Minca Benedejčič

Minca Benedejčič

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zapletlo naj bi se že pri osnovnih medčloveških odnosih. Veleposlanica po trditvah zaposlenih ob srečanju ne pozdravi sodelavcev, glavo naj bi v takšnih primerih celo obrnila v drugo stran. Zaposlene naj bi poniževala, jim govorila, da ničesar ne znajo, da so nesposobni, da lažejo, kradejo in goljufajo. V enem od konkretnih primerov naj bi jih obtožila, da so ukradli ročno blagajno, pozneje pa se je izkazalo, da jo je sama zaklenila v omaro, piše N1.

Bala naj bi se, da bi zaposleni poslušali njene pogovore

Poleg tega jim Benedejčičeva pozimi naj ne bi dovolila prižigati gretja, zaradi česar so morali delati v plaščih, poleti pa ne klime, čeprav je bilo zunaj tudi po 40 stopinj Celzija. Krojila naj bi jim tudi delovni čas, kar naj bi bilo povezano z njenimi zasebnimi posli. Zapleta se tudi drugje. Zaposleni trdijo, da svoje malice ne smejo več pojesti v zgornjem nadstropju veleposlaništva, saj Benedejčičeva meni, da bi lahko tam prek dimnika poslušali njene telefonske pogovore, poleg tega pa jim malice ne dovoli pogreti v čajni kuhinji veleposlaništva.

Renata Cvelbar Bek

Renata Cvelbar Bek

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po prejemu pisma, ki ga je na ministrstvo poslal pravni zastopnik zaposlenih, naj bi na Kosovo poslali generalno sekretarko ministrstva Renato Cvelbar Bek, kar so za N1 na ministrstvu potrdili, niso pa odgovorili na njihova druga vprašanja v zvezi z dogajanjem na veleposlaništvu in domnevnim spornim ravnanjem veleposlanice Mince Benedejčič, saj naj bi s tem varovali osebno integriteto zaposlenih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol