11. 4. 2022, 12:02

Minister za zdravje OPTIMISTIČEN glede opustitve mask

Profimedia

V nedeljo so potrdili 528 novih okužb s koronavirusom, kar je 274 manj glede na prejšnjo nedeljo. Bo končno sedemdnevno povprečje dovolj nizko za novo prilagoditev ukrepov?

Kot smo že poročali, naj bi po predlogu strokovne skupine za covid-19 obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov. Minister Janez Poklukar je zdaj napovedal, da bi se obvezno nošenje mask ukinilo že ta četrtek, dokončna odločitev bo padla popoldne. Trenutna situacija na infekcijski kliniki je trenutno obetavna.

Na novinarski konferenci je Poklukar povedal, da v zadnjih dneh sledimo močnemu trendu upadanja okužb in zasedenosti bolnišnic, zato verjame, da bo o odpravi nošnje mask danes resno razpravljala posvetovalna skupina. Opozoril je, da so priporočila za ranljive skupine še vedno enaka kot prej ter da se nošnja mask i tudi ostali ukrepi za te skupine še vedno priporoča, poroča 24ur.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je sicer že v soboto potrdila, da je svetovalna skupina podala predlog, da bi se obveza nošenja zaščitnih mask v notranjosti ob upadu števila covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih spremenila le v priporočilo. Kot je povedala na današnji novinarski konferenci, se bo svetovalna skupina popoldne znova pogovorila o tem, a hkrati je tudi ona opozorila, da je, če bi se to zgodilo še pred veliko nočjo, še vseeno smiselno uporabljati maske v zaprtih prostorih, da se virus ob večjem številu druženj ne bi prenašal zaradi ranljivih skupin bolnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord