A. B. | 27. 2. 2023, 11:09

Minister za zdravje vodjo kabineta zamenjal kar šestkrat: ena izmed njih je zdržala le dva dneva

Borut Živulović/BOBO

Vodja kabineta je oseba, ki naj bi ji minister zaupal ter z njo sodeloval. Kakšni so razlogi za tolikšne menjave? 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je glede vodje svojega kabineta izbirčen. Odkar je bil imenovan na mesto ministra, je namreč že šestkrat zamenjal vodjo kabineta, kar je razvidno iz podatkov, ki jih je N1 pridobil od ministrstva. 

V mandatu Bešiča Loredana so kadrovske menjave pogoste. Ministrstvo je zapustilo več članov njegove prvotne ekipe pa tudi dolgoletnih uslužbencev ministrstva, kar so viri potrdili za omenjen medij. Razloge so pojasnjevali kot del reorganizacije, ki naj bi sledile potrebam dela in povečanja učinkovitosti. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

V kabinetu je po uradni organizaciji kabineta zaposlenih več deset ljudi, ki veljajo za tesne sodelavce ministra. Kaj je šlo narobe, da se je vodja že tolikokrat menjala? Razlogov natančneje niso pojasnili, za N1 so povedali le: "Gre za osebe, ki spadajo med najožje sodelavce ministra. Pri menjavah gre za njegove odločitve."

Najmanj je v kabinetu delala le dva dneva

Pri nekdanjem ministru za zdravje Janezu Poklukarju je nalogo vodje opravljala Tina Zalokar, a jo je Bešič Loredan 1. junija lani, ko je prevzel mandat, menjal. Gre sicer za običajno prakso. 

Sprva je na mesto Zalokarjeve imenoval Sando Kašca, samostojno podjetnico na področju pravnega in kadrovskega svetovanja, a jo je po dveh mesecih odslovil iz osebnih razlogov. Kašca je kasneje ministrstvo v celoti zapustila. Nasledila jo je Tjaša Vidic, a le za en mesec, saj je septembra lani prevzela delo državne sekretarke. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na njeno mesto je nato sedla Nada Davidović, ki je bila do takrat v kabinetu zaposlena kot višja svetovalka. Ostala je dva meseca. Po dveh mesecih se je na ministrstvo vrnila Tina Jamšek, ki je na mestu ostala najdlje – več kot tri mesece in pol. Po tem obdobju je na njeno mesto sedla Katja Taljat, izvršna direktorica stranke Gibanje Svoboda, a je ostala le dva dneva. Razlogov ne želi komentirati. 

Trenutno je na mestu vodje kabineta spet Nada Davidović

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol