STA/P.M. | 20. 3. 2023, 18:33

Plačna reforma: ministrica razložila, kaj bo vlada naredila najprej

Profimedia

Podrobnejša vladna izhodišča za pogajanje o plačah v javnem sektorju bodo znana šele prihodnji teden, kaj že vemo?

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik po odzivu sindikatov na vladna izhodišča za reformo plačnega sistema in razočaranju zaradi predvidenega časovnega odmika uvedbe nove plačne lestvice poudarja, da prenova plačnega sistema zajema več korakov, prvi bo odprava plačnih nesorazmerij. Po prvotnem dogovoru bi morali sindikati že do 15. marca prejeti zakonski predlog, a je vlada minuli torek razpravo o tem prekinila ter jo nadaljevala v četrtek in petek.

"Časovnica je napeta, a ni nemogoča"

S to izjavo je ministrica želela pomiriti sindikate javnega sektorja, ki so v svojem odzivu ocenili, da zaenkrat znana izhodišča za pogajanja kažejo, da vlada ni sprejela tistega, kar je napovedovalo ministrstvo za javno upravo.

Ministrica ocenjuje, da je tokrat časovnica nekoliko bolj razdelana in tako tudi bolj jasno predstavlja, kdaj lahko kdo kaj pričakuje.

Ministrica ocenjuje, da je tokrat časovnica nekoliko bolj razdelana in tako tudi bolj jasno predstavlja, kdaj lahko kdo kaj pričakuje.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Sprememb je dejansko malo, tudi sam dogovor iz oktobra lanskega leta predvideva plačno reformo v dveh korakih, torej en korak je odprava nesorazmerij in drugi korak so potem vsi ostali elementi," je zatrdila Ajanović Hovnik.

Načrt za dodatni plačni razred

Glavna razlika v primerjavi s preteklim krogom pogajanj je obrnjen vrstni red, vlada se bo tako najprej lotila odprave plačnih nesorazmerij. Prvi korak pri odpravi nesorazmerij v javnem sektorju predstavlja dodatni plačni razred, ki ga dobijo vsi javni uslužbenci 1. aprila, torej tisti, ki niso bili deležni dviga, predvsem v zdravstvu in socialnem varstvu, je ob tem dejala ministrica.

Borut Živulovič/BOBO

"Reforma ni samo vlivanje denarja"

Opozorila je, da je vlada že večkrat napovedala, da plačna reforma ne bo samo "dodatno vlivanje denarja v plače v javnem sektorju", ampak bo sledila pregledu vseh pravic, obveznosti uslužbencev v javni upravni z namenom pravičnejšega plačnega sistema ter dostopnejših in kvalitetnejših storitev.

Višje plače šele leta 2025 ali pozneje

Nove plače, torej plače, ki naj bi pomenile ustrezna razmerja med poklici in delovnimi mesti v javnem sektorju, bodo javni uslužbenci prvič dobili januarja 2025, je odločila vlada. Vzporedno pa namerava vlada s sindikati pripraviti nov zakon o skupnih temeljih plačnega sistema javnega sektorja z novo plačno lestvico. Zakon naj bi v parlament poslali julija letos, nato pa bi se nove plače uveljavile v treh fazah, navaja N1.

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek.

Borut Živulović/Bobo

Tisti, ki so v spodnji tretjini plačne lestvice, bi nove plače dobili s prvim januarjem 2025, ostali pa leto dni pozneje, razen funkcionarjev, ki bi morali čakati še eno leto, torej na januar 2027. Več informacij bo ministrstvo predvidoma podalo na novinarski konferenci v torek.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec