9. 3. 2024, 08:17 | Vir: STA

Prihodnost izobraževanja: Slovenija z 800 tisoč evri uvaja umetno inteligenco v šole

Profimedia

Ministrstvo je objavilo javni razpis za uporabo generativne umetne inteligence v izobraževanju.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo javni razpis, katerega predmet je razvojno-raziskovalni projekt na področju vključevanja generativne umetne inteligence v vzgojno-izobraževalni proces. Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 16. april do 15. ure. Skupna višina sredstev pa je do vključno leta 2026 okvirno do 800.000,00 evrov.

Namen javnega razpisa je prispevati k celoviti, smotrni in učinkoviti uporabi generativne umetne inteligence v vzgojno-izobraževalnem procesu na različnih ravneh izobraževanja.

Cilji razpisa pa so preučiti vpliv generativne umetne inteligence na percepcijo in spreminjanje učenja in poučevanja z vidika različnih deležnikov ter analizirati stanje in potrebe vzgojno-izobraževalnih zavodov za smotrno in učinkovito uporabo generativne umetne inteligence v vzgojno-izobraževalnem procesu v Sloveniji.

Profimedia

Prav tako je cilj razpisa zasnovati, preizkusiti in pripraviti smernice za smotrno in učinkovito uporabo generativne umetne inteligence za sodobno učenje učiteljev in drugih strokovnih delavcev ter poučevanje in učenje učencev, dijakov in študentov ter odraslih na vseh ravneh izobraževanja (z vsaj 50 vzgojitelji, učitelji in drugimi strokovnimi delavci).

Poleg tega pa ciljajo na pripravo celovite primere specifične uporabe generativne umetne inteligence za učenje in poučevanje in diseminiranje smernic za smotrno in učinkovito uporabo generativne umetne inteligence in primere specifične uporabe generativne umetne inteligence za učenje in poučevanje.

Na javni razpis se lahko kot konzorcijski partnerji (vključno s poslovodečim) prijavijo javni visokošolski zavodi, javni zavodi po 28. členu zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, javni raziskovalni zavodi, javni infrastrukturni zavodi ter vzgojno-izobraževalni zavodi.

Javni razpis sofinancira tudi Evropska unija - NextGenerationEU. Izvaja pa se skladno z načrtom za okrevanje in odpornost v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord