STA/M.P. | 5. 1. 2023, 19:40

Podražitev študentskega obroka: bo država vendarle našla rešitev?

Profimedia

Po navedbah študentske organizacije se je povprečna vrednost njihove prehrane z novim letom zvišala za 1,76 evra. 

Z novim letom je v sistemu subvencionirane študentske prehrane prišlo do nekaterih sprememb, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije spreminjajo cene obrokov.

Večja doplačila k študentskemu bonu

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) so zaskrbljeni nad dogajanjem na področju študentske prehrane, saj je zvišanje doplačil za študentski bon pri večini ponudnikov še dodatno poslabšalo socialni položaj študentov. Zaradi hkratnega dviga subvencije bodo študenti po njihovih navedbah za posamezen obrok povprečno odšteli 1,08 evra več.

Borut Živulović/Bobo

ŠOU zato zahteva sestanek predstavnikov študentskih organizacij, ministrstva za delo ter gostincev, na katerem bodo poiskali nujne rešitve za nastalo situacijo. 

Ministrstvo odgovarja: pritiski gostincev, a bodo preučili možnosti

Ministrstvo za delo, družino, socialne in enake možnosti se zaveda, da se študentje v zadnjih dneh soočajo z nesorazmerno podražitvijo cen pri mnogih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane.

Profimedia

Redna uskladitev subvencije študentske prehrane bo 1. marca, preučili pa bodo tudi možnosti izredne uskladitve višine subvencije, so obljubili.

"Najvišja možna cena obroka na študentske bone se pred tem ni dvignila vse od uvedbe evra leta 2007," so zapisali na ministrstvu. V zadnjih letih, še posebej v času epidemije covida-19, je zato prišlo do drastičnega osipa števila ponudnikov študentske prehrane. Zaradi inflacije so se znatno povečali pritiski, da morajo najvišjo določeno ceno zvišati. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.