A. B. | 27. 2. 2023, 19:00

Mlada slovenska pisateljica, ki bolečino izliva na papir: v otroštvu se je borila z alkoholizmom in nasiljem v družini

Vesna Videnovič

Bojana Ivanović dokazuje, kako težko je odrasti v pisateljico, izstopiti iz temeljev poznanega, iz svoje bolečine ustvariti umetnost. Potrebnega je le kanček poguma in, kot pravi sama, poskrbeti sam za svojo rit. 

Bojana Ivanović je mlada in nadobudna pisateljica, ki navdih za svoje pisanje črpa iz vsakdanjega in bolečega, pri čemer se trudi biti boljša od težkih zgodb iz otroštva. Le redki topli pogledi, življenje obarvano v depresijo, alkoholizem in nasilje v družini so jo zaznamovali, a se je kljub težkim trenutkom svoje življenje odločila z barvami pobarvati sama. 

Prav taka je tudi njena uspešnica - Poskrbi najprej za svojo rit, ki jo mlada pisateljica naslovi kot "malce sebično knjigo". "Kdaj in kako pa v današnjem norem tempu življenju sploh najti čas, da poskrbimo zase? Zasuti smo z delom, hitimo skrbeti za družino in prijatelje, rešujemo težave drugih in jim delamo usluge, nase in na svoje potrebe pa – pogosto pozabimo," pravi. 

Večino otroštva je bila prepuščena sama sebi, "zaradi te osamljenosti sem tudi precej trpela", iskreno pojasnjuje.

Ivanovićeva je avtorica knjig 15 kil nesreče, Klub srečnih in uspešnih, Ti sam rin naprej in Poskrbi najprej za svojo rit. 

Poskrbi najprej za svojo rit in "sebičen (pod)naslov"? 

"Naslov sem izbrala premišljeno, saj vem, da so bolj zanimivi in da večjo pozornost pritegnejo naslovi, ki so malce šokantni ali nenavadni, kot naslovi, ki so čisto običajni," nam pojasni Ivanovićeva in pripomni, da je v podnaslovu opis o sebičnosti dodala zato, ker si želi poudariti, da ni prav nič sebično to, če tudi sami do sebe gojimo ljubezen in si postavljamo osebne meje. "Včasih se kar začudim, ko vidim, kako zelo se je nekdo pripravljen žrtvovati za druge, ko pa pride do tega, da bi moral kaj dobrega ali koristnega narediti zase, se mu pa ne ljubi ali 'nima časa'.

"Ali pa ko ženske pretirano skrbijo za moške. Sploh kadar so bolne, jih skrbi, da morajo svojemu partnerju skuhati obrok ali mu oprati oblačila. Pa saj ta moški ima roke in noge, lahko poskrbi sam zase!" 

Prav ta naslov je skovanka trenutkov, zaradi katerih je danes takšna, kakršna je. Težko otroštvo, zaznamovano z alkoholizmom in nasiljem v družini, jo je skorajda prevzgojilo. "Ves čas sem namreč živela v strahu, kdaj se bosta starša znova sprla, ali bo spet prišlo do nasilja, ves čas sem bila v skrbeh, kakšen bo naslednji dan, ali bo oče prišel domov pod vplivom alkohola ali ne, ali bo imel dovolj denarja ali ne," opisuje. Zato se je ovila v tančico strahu in se pred svetom skrivala kot izjemno zaprto in sramežljivo dekle. 

Vesna Videnovič

"Takrat sem tem občutkom nekako pustila, da minejo sami od sebe, bila velikokrat žalostna in vdana v usodo, danes pa se kljub vsemu borim in skušam najti svetle točke, ki me dvignejo, tudi ko se kdaj soočam s težkimi preizkušnjami, ki so bile v letu 2022 kar pogoste, če sem iskrena," priznava. Zato veliko bere, meditira in se prepušča trenutkom, ki ji napolnijo dušo. 

O čarobni formuli uspeha

Povprašali smo jo, ali verjame v uspeh čez noč, čeprav njena pot ni bila takšna. "Po kakšni pokvarjeni, podli poti z zvezami, bi rekla ja, po pošteni poti, z lastnim trudom in vztrajnostjo, pa je vsaj po mojih izkušnjah ta pot težja," pravi in dodaja: "Če imaš ves potreben kapital, znanje in podporo, gre to seveda hitreje, kot če začenjaš iz nule, toda če imaš jasen cilj in vizijo pred očmi, ter nisi pripravljen obupati, prideš slej ko prej do svojega cilja." 

"V tem, da se nikoli ne vdaš, da vztrajaš, ne glede na to, kolikokrat ti spodleti ter da najdeš nekaj, v čemer res uživaš in kar te osrečuje, ter se temu potem tudi popolnoma posvetiš. Da si upaš. Da si sploh upaš poskusiti, ker sicer nikoli ne moreš zares vedeti, ali bi ti uspelo ali ne," zaobjame svoj premislek o uspehu. 

Vesna Videnovič

Med njenimi najljubšimi knjigami se trenutno skrivajo Jen Sincero – Ti si zakon, Elizabeth Gilbert – Velika Čarovnija, Robert Kiyosaki – Bogati očka, revni očka, nam zaupa svoj nabor in doda, da uživa tudi v pisanju Robina Sharme in Mel Robbins

Za vas smo na našem Instagramu pripravili NAGRADNO VPRAŠANJE. Pogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Če bi lahko, bi spremenila vse

"Če bi imela to pamet, ki jo imam danes, bi spremenila vse," pravi in pri tem poudari, da se ne bi ukvarjala z "nepomembnimi malenkostmi", zaradi katerih je izgubila veliko živcev. "Tudi to, da bi si veliko več upala in poskušala ter tvegala, do tega, da bi veliko več potovala, da ne bi bila tako naivna. Naučila bi se biti bolj stroga in resna v poslu, predvsem zato, da me določeni ljudje ne bi mogli kar tako 'prinesti naokoli', predvsem pa bi že veliko prej začela delati na sebi, da bi se hitreje rešila teh travm, ki jih 'vlečem' že od otroštva," v zaključek iskreno pojasni in namigne, da lahko od nje že v kratkem pričakujemo še kakšno novo knjigo. 

Vesna Videnovič

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol