STA/M.P. | 10. 1. 2023, 18:46

V tem slovenskem kraju si ne želijo množičnega turizma

Profimedia

Lani so med krajani izvedli anketo in pokazalo se je, da prevladuje podpora trajnostni usmeritvi brez hotelskih kompleksov.

Krajevna skupnost Dovje - Mojstrana se želi vključiti v mrežo "Gorniške vasi". Gre za kraje na območju Alp, ki ob svojem goratem reliefu in planinski tradiciji dajejo poudarek trajnostnemu razvoju. V Sloveniji sta v skupnost že vključeni občini Luče in Jezersko. V gorniških vaseh se negujejo tipični elementi tradicionalne krajine. Za delovanje in videz gorniških vasi so izrednega pomena hribovsko kmetijstvo in upravljanje gorskih gozdov ter planšarij.

Upoštevanje volje prebivalcev

Nosilec projekta in mreže Gorniške vasi je v Sloveniji Planinska zveza Slovenije. Kot je pojasnil njen podpredsednik Miro Eržen, ki je zadolžen za to področje, skupnost vključuje kraje z gorskim reliefom, planinsko tradicijo in brez velikih turističnih kompleksov ter načrtov zanje. Bistvena je tudi volja prebivalcev, da ne želijo iti v smeri množičnega turizma.

Te pogoje izpolnjujejo Jezersko in Luče, pa tudi Baška grapa in Sorica, ki sta prav tako izkazali interes za vstop med gorniške vasi.

V Dovjem in Mojstrani  si želijo ohraniti naravo, prostor, arhitekturo in domačnost.

V Dovjem in Mojstrani si želijo ohraniti naravo, prostor, arhitekturo in domačnost.

Profimedia

Običajno sicer v skupnost zaradi konfiguracije terena vstopajo celotne občine, ki so v Avstriji in Italiji ponavadi manjše od slovenskih. Vendar občina Kranjska Gora kot izrazito turistična destinacija pogojev Gorniških vasi ne izpolnjuje, zato se je za vstop odločila samo Krajevna skupnost Dovje - Mojstrana.

Območje miru in skrb za okolje

Kot je povedal predsednik Turističnega društva Dovje - Mojstrana in vodja projektne skupine za vstop med gorniške vasi Matjaž Podlipnik, so se morali najprej seznaniti, da gorniške vasi pomenijo trajnostni razvoj krajev, brez velikih hotelskih kompleksov in industrije, ki bi škodovala okolju.

Znameniti slap Peričnik včasih celo zaledeni.

Znameniti slap Peričnik včasih celo zaledeni.

Profimedia

"Gorniške vasi so zavezane spodbujanju potrošnje lokalnih proizvodov in skrbi za urejenost okolja, imeti morajo tudi določeno število planinskih koč."

Projekt je podprla tudi občina, ki mora imeti v strategiji zapisano, da bo razvoj na območju Dovjega in Mojstrane trajnosten, v skladu z Alpsko konvencijo in principi gorniških vasi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol