R. K. | 4. 11. 2022, 11:05

Nevarnost na slovenski obali: morje prestopilo bregove

Franjo Kravos

Na agenciji Arso opozarjajo tudi pred vdorom meteornih vod v kleti in svetujejo, kako zmanjšati morebitno škodo, ki bi ob tem nastala.

V Piranu so zjutraj zaradi poplavljanja morja in močnega južnega vetra sprožili sireno. Morje je bregove prestopilo tudi v Izoli in Kopru. Pristojni opozarjajo na povečano možnost zemeljskih plazov na zahodu države.

V Piranu je nekaj pred 8. uro zjutraj začelo poplavljati morje, ki je zalilo Cankarjevo nabrežje in Punto, ni pa doseglo Tartinijevega trga, kot se je to zgodilo pred tremi leti, ko je bila gladina morja druga najvišja od leta 1961. Takrat je k plimovanju še dodatno pripomogla polna luna. Morje je zalilo tudi nižje ležeče predele Izole. Povišano morsko gladino je pričakovati tudi jutri, poroča portal N1.

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo še na povečano verjetnost, da se bodo zaradi velike količine padavin na zahodu Slovenije pojavili zemeljski plazovi. Do plazov bi lahko prišlo tudi v drugih predelih države, verjetnost za to pa se bo po poročanju omenjenega medija povečala v sorazmerju s količino padavin.

Franjo Kravos

Na zavodu opozarjajo, naj bodo prebivalci zahodnega dela Slovenije pozorni na morebitne sveže razpoke, posedanje, zdrse zemljine in površinsko zastajanje vode.

Ponekod bo morda zalivalo kleti

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) lahko v severozahodni, jugozahodni in osrednji Sloveniji ob hudourniških vodotokih pride tudi do poplav meteornih in zalednih vod. Na agenciji prebivalcem svetujejo, naj iz prostorov, ki bi jih lahko zalila voda, umaknejo hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti, so še zapisali pri N1.

Na Arso opozarjajo tudi pred močnim vetrom, ki bi lahko dosegel sunke med 50 in 70 kilometri na uro. Močan veter bi lahko lomil veje dreves ter oviral cestni promet določenih kategorij, so še povzeli pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord