A. B. | 13. 9. 2022, 10:39 | Vir: STA

Moški z območja Kranja izdajal ponarejena potrdila: z njimi je napolnil tudi svojo denarnico

Profimedia/fotomontaža

Na škodo tujcev jih je prijavljal kot začasne prebivalce, a nastanitve v Sloveniji pravzaprav sploh niso niti obstajale. 

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Kranj so preiskali 61 kaznivih dejanj ponarejanja listin in goljufij na škodo tujcev, ki so si v Sloveniji zaradi statusa in dela urejali prebivanje.

Osumljenec z območja Kranja je namreč tujcem prodajal ponarejena potrdila upravnih enot o začasnem prebivanju.

Z dejanjem je pridobil več tisoč evrov koristi

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj, si je osumljenec, ki v Sloveniji prebiva že dlje časa, na škodo državljanov Kosova v zadnjih dveh letih pridobil nekaj 10.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Profimedia

Tujci so si pri prek osumljenca urejali nastanitev zaradi dela v Sloveniji, za storitev pa so plačali. Oškodovanci so verjeli, da bodo imeli ob prihodu v Slovenijo to urejeno in da jih čaka nastanitev. "Dejansko pa so bila potrdila o začasnem prebivanju upravnih enot ponarejena, nastanitev pa lažna, ker je dejansko ni bilo," so še zapisali na PU Kranj.

Policija poziva tujce, da spregovorijo

Ob tem policija poziva tujce, ki so bili oškodovani na tak način, naj se jim javijo, saj to pomeni, da v Sloveniji najverjetneje nimajo ustrezno urejenega statusa in bi ga morali še urediti. Neurejen status pa pomeni nezakonito stanje, so dodali.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel