B.A. | 5. 4. 2023, 11:09

Mož Alenke Čurin Janžekovič o zadnjih minutah njenega življenja: "Obljubil sem ji, da ..."

Facebook/Alenka Čurin Janžekovič

Konec marca je izrekla svoje zadnje slovo in se poslovila od strašanskih bolečin, ki so zadnjih sedem let krojile njeno življenje. Kako je preživela zadnje trenutke in predvsem, kaj ji je mogel mož Marjan obljubiti? 

Upokojena učiteljica in ravnateljica Alenka Čurin Janžekovič, ki je od rojstva trpela za hudo in neozdravljivo boleznijo, zaradi katere so ji razpadale kosti in hrustanec, se je 27. marca letos za vedno poslovila. Zaradi svoje bolezni se je odločila za evtanazijo, kar je v zadnjih mesecih večkrat odmevalo v slovenski javnosti.

Zdaj je za Slovenske novice in Bakos.si prvič spregovoril o zadnjih minutah in vzdihljajih, ki jih je ob njeni rami preživel mož Marijan Janžekovič. "Alenka je odšla med zvezde, tako ona se vedno bdi nad mano," je zaupal in izpovedal zgodbo o zadnjih sedmih letih njunega življenja, ko se je borila z močnimi bolečinami in razmišljala o tem, da konča svoje življenje. 

Facebook/Alenka Čurin Janžekovič/Samo Bog naj jo bere/fotomontaža

Izpovedal je zgodbo o njuni ljubezni

"Že ko sva se prvič srečala na stopnicah me je oplazila nekakšna strela," je dejal. Takrat je bil kot policist zunanji sodelavec šole, na kateri je delala. Spominja se, da so skupaj obiskali Titov grob v Beogradu, "a pred tem sta se Alenka in njena mlajša sestrica Neva morali pogoditi, katera me bo osvajala," je pripomnil. 

"Imela sva zelo lepo skupno življenje, tudi po 11. decembru 2016, ko se je njena noga sesula. Kosti so razpadle, tako je bilo potrebno dolgotrajno zdravljenje, da so najprej zatrli bakterije in nato vstavili novo nogo, s kolkom in medenico vred iz titana." Veliko sta plesala, a po letu 2018 to opustila, saj je takrat prvič vstopila v stik z agencijo iz Švice, kjer je končala svoje muke. 

"Ko sem ji prisegel, da se bom še naprej boril, je to bil znak, da lahko prinesejo napitek, kot nekakšno zdravilo, ki je zelo grenko in ga je morala spiti naenkrat, nato pa je dobila se majhno čokoladico, ki jo je kot zadnjo dala v usta." 

V tej bitki neznosnih bolečin jo je ves čas podpiral. Pred smrtjo mu je še enkrat dejala, da mora živeti naprej, "čeprav sem ji povedal, da bom skušal čim prej priti k njej."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol