Tomi Šujdovič | 11. 2. 2023, 07:00

Mraz jim ne pride do živega: poglejte, kaj v Ljubljani počnejo pri minus 10 stopinjah Celzija (FOTO)

Uredništvo

Tudi eden najbolj ledeno mrzlih dni te zime ni ustavil kolesarjev na ljubljanskih ulicah. V krajši anketi smo preverili utrip v prestolnici in dobili nekaj nasvetov, kako se zaščititi pred mrazom. 

V tem tednu v Sloveniji vladajo izjemno nizke temperature, tudi v prestolnici se je včeraj zjutraj temperatura ustavila globoko pod lediščem. Na vrhu stolpnice v središču Ljubljane je malce čez osmo uro zjutraj svetil napis -7 stopinj Celzija. Kar se tiče moje osebne izkušnje, je bil to najhladnejši dan te zime. Kakšno uro prej pa je bilo celo blizu minus deset stopinj Celzija.  

Na poti v službo, kamor se vedno odpravim s kolesom, so seveda prednjačili avtomobili, vendar sem srečeval tudi druge kolesarje. Poleti je ožje in širše mestno središče preplavljeno z rolkarji, vozniki skirojev, motoristi in seveda kolesarji, pozimi pa je malce drugače. Vseeno pa je očitno, da se vedno več ljudi tudi pozimi odloča za kolesarski prevoz do središča mesta, pa naj bo to na poti v službo ali po opravkih.  

Gospo Drago smo ustavili pri blagovnici v središču Ljubljane. Na vprašanje, kako to, da se je odločila za kolo, je dejala: "Zato ker sem avto prodala, ne bom se več vozila, ker imam samo težave s parkiranjem. Sem upokojenka, pa grem raje tako in me prav nič ne zebe. Prav fino mi je, imam kapo, dam tudi čez usta zaščito, še bolj, ker so zdaj moderne maske."

Gospa Draga se tudi pozimi najraje vsede na kolo, ne glede na zimske temperature.

Gospa Draga se tudi pozimi najraje vsede na kolo, ne glede na zimske temperature.

Uredništvo

"Bojim se skirojev, ker sem bila blizu tega, da padem. V mrazu je najboljša izbira dobra bunda, mi je toplo, drugače pa kar veliko prekolesarim, zdaj grem iz Bežigrada v Trnovo. Danes je sonce, s kolesom pa grem tudi v dežju, mi ni problema, samo da ni treba na avtobus," je dodala vitalna gospa.

"Kolo je najboljša vrsta prevoza" 

"Po Ljubljani hitreje prideš s kolesom, posebej v jutranjih ali dnevnih konicah. Ker presedim celotne dneve, je to zame neke vrste rekracija, se gibljem, da nisem čisto statična in zakrnela," je povedala gospodična, ki je kolo parkirala pred banko.

"Predlani sem avto prodala in videla, da je to najboljša vrsta prevoza v Ljubljani, tako da večji del leta vozim s kolesom. Žal se prav velikokrat ne zanašam na javni prevoz, čeprav bi se rada. Če se gibljem po centru, sem približno pri 20 prevoženih kilometrih na dan, a ne vsak dan, kakšen dan delam tudi na daljavo od doma. Na tedenski ravni se pa kar pozna," pravi sogovornica.  

Izpostavila je eno motečo stvar: "Nisem ravno navdušena nad skiroji, bi bilo super, da bi bila posebna linija za njihovo vožnjo. Ne sliši se jih, pridejo pa mimo tebe mnogo hitreje kot katerokoli kolo. Težava je, ker so tihi, morali bi jim dodati kakšen zvok, da bi se jih slišalo, Kolo, avto slišim, električnih skirojev pa ne." 

Dodala je, da je najbolj pomembno, da je zaščitena glava, predvsem zaradi vetra, pa seveda prsti na nogah in rokah: "Če sem ves dan zunaj in na kolesu, imam rada s sabo rezervo za preobleči, sploh v takem mrazu. Zelo hitro se premraziš in potem ni prav fino. Ko te začne zebsti do kosti, je potem težko priti ven iz tega."

Prizor z ljubljanskih ulic.

Prizor z ljubljanskih ulic.

Uredništvo

Med tistimi, ki morajo na kolo, ne glede na temperature in vremenske pogoje, so tudi poštarji. Na nabrežju Ljubljanice smo ujeli Tomaža, s prepoznavnim rumenim poštarskim "krpanom". Poštarji, ki, tako kot on, razvažajo pošto in pošiljke po strogem centru, ne morejo izbirati, ali bi šli na pot z avtom ali avtobusom.  

Imel je še veliko dela in se mu je mudilo, a je vseeno našel malo časa za našo anketo. "Fajn se obleči in veliko migati, to je glavna stvar. Dnevno naredim najmanj 10 kilometrov, imam pa električno kolo, tako da je lažje. Je mrzlo, pa saj je zima, mora biti mrzlo in meni je všeč, da je hladno."

"Vsak, ki kolesari, ve, da se mora dobro obleči, če ne, ga bo zeblo. Treba se je zaščititi, imam dvojne spodnje hlače, kapo, rokavice, vse, kar pomaga. Ta teden se pozna, da je manj ljudi, ker so počitnice, drugače je pa kar gneča v centru. Je pa treba biti previden v prometu," je opozoril in potem odbrzel z otovorjenim kolesom.

Poštarji morajo svoje delo opraviti, ne glede na vremenske razmere.

Poštarji morajo svoje delo opraviti, ne glede na vremenske razmere.

Uredništvo

"Enkrat sem padel in sem se vrgel kot golman, pa je bilo v redu"

Na osrednji ljubljanski tržnici se je po opravkih s kolesom ustavil tudi gospod Primož. "Najbolj udobno je s kolesom, z avtom je zelo težko, peš pa je predaleč. Iz Trnovega do sem vse opravim s kolesom ena, dva, tri, poleti in pozimi. Edino, če bi bila plundra, bi bilo malo tvegano. Enkrat sem že padel tam za Ljubljanico, ampak sem bil dobro oblečen in sem se lepo vrgel kot golman, pa je bilo vse v redu," je sproščeno dejal trdoživi mož. 

"Vozim se vse leto, če je poleti vroče, je malo vetrčka, pa je v redu, pozimi se je treba dobro obleči." Še njegov zimski nasvet: "Veste kaj, pomembno je, da je toplo čez rit, če je plašč kratek, ni za pozimi, za poleti je vse v redu. Rokavice imam pa smučarske."

Gospod Primož redno kolesari tudi v mrzlih zimskih razmerah.

Gospod Primož redno kolesari tudi v mrzlih zimskih razmerah.

Uredništvo

Gospa, ki je čakala na prehodu za pešče, pa je na hitro dejala: "Na kolesu si najbolj neodvisen, ne vozim se z avtom, z avtobusi pa nikoli ne veš, kako bo terminsko. Se je pa treba obleči, mene vedno najbolj zebe v roke in še nisem našla pravih rokavic."