A. B. | 28. 10. 2022, 15:19

Na cestah bo pestro: preverite, kje lahko pričakujete največ zastojev

Bobo/Meblo signalizacija/fotomontaža

Ta konec tedna lahko na mnogih cestah pričakujete večje prometne zamaške, zaradi katerih bo vaša pot lahko časovno nekoliko daljša. 

Prometno-informacijski center svari, da bo konec tedna na cestah precej pester. Na dan spomina na mrtve, ki ga obeležujemo 1. novembra, bo namreč mnogo prebivalcev, tudi tujcev, obiskalo pokopališča, nekateri pa načrtujejo tudi izlete v toplejše predele Slovenije. 

Previdno na cestah

Prometno-informacijski center svari, da bo zaradi praznikov in začetka počitnic ta konec tedna močno povečan promet predvsem na določenih območjih po Sloveniji. Opozarjajo, da bo največ prometa predvsem iz smeri proti Avstriji in Hrvaški. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Kot običajno bo največ težav na ljubljanskem obroču ter delu primorske avtoceste med Vrhniko in Ljubljano, daljše bodo tudi čakalne dobe na večjih mednarodnih prehodih," so zapisali. Na Promet.si še opozarjajo, da bo promet zaradi obiska turističnih in izletniških točk dodatno povečan v primeru lepe vremenske napovedi.

Ustvarite reševalni pas! 

Ne glede na razlog zastoja je na avtocestah nujno ustvariti reševalni pas, ki intervencijskim službam omogoči hitrejši dostop do kraja nesreče ali drugega izrednega dogodka. Pri reševanju življenj namreč šteje vsaka sekunda.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, se morajo razvrsti čim bolj levo, tudi čez robno črto. Enako velja za vozila na desni strani vozišča, ki naj se umaknejo tudi na odstavni pas.

"Tako ustvarimo dovolj široko pot za hiter dostop intervencijskih vozil," je pravilen način razvrščanja opisal Jože Hribar, direktor Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). 

Ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, tudi reševalec in prostovoljni gasilec Anže Albreht, je nedavno ocenil, da bomo letos na cestah videli še ogromno zastojev. "Naprošam vse voznike, naj se zavedajo, da je vsaka sekunda pomembna in naj ne glede na razlog zastoja ustvarijo pas za intervencijske službe," je poudaril Albreht.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel