A. B. | 25. 11. 2022, 06:00

Na kaj morate pomisliti, preden otroku obujete drsalke

Profimedia

Po Sloveniji se prižigajo praznične lučke, po središčih mest bo kmalu zadišalo po čaju in vroči čokoladi, ponekod se že lahko zavrtite na ledu. A preden otroku dovolite na drsališče, ga primerno oblecite in preverite opremo. 

Prihaja čas zimskega veselja, snega in snežakov ter skupnih trenutkov z vašimi najbližjimi. Predvsem otrokom v tem času ponudite več športnih aktivnosti, zaradi katerih se lahko sprostijo in v njih neizmerno uživajo. A preden ga spustite na led, ne pozabite na to, da mora biti otrok med drsanjem varen

Nabrusite drsalke in otroka primerno oblecite 

Preden drsalke otroku po poletnih mesecih znova nadenete, preverite njihovo velikost in stanje. Otrokovi prsti morajo imeti v njih prostor za gibanje, zaponke morajo omogočati brezhibno zapenjanje, drsalke pa morajo biti tudi nabrušene. Če svojih drsalk nimate in si jih boste izposodili na drsališču, poskrbite, da je otrokova noga res stisnjena in predvsem, da je gleženj stabilen

Koristno je, da drsalke po vsaki uporabi obrišemo s suho mehko krpo, v nasprotnem primeru bodo ob naslednji uporabi zarjavele.

Ne pozabite na obvezno opremo – čelado. Če te nimate, si jo izposodite na drsališču. Vragolije, ki jih otroci izvajajo na ledu, lahko hitro povzročijo poškodbe, pri čemer so poškodbe glave lahko zanj kritične. Otroka naučite, da v primeru padca pade na roke, saj bo imel tako padec pod nadzorom. Prav zato je nujno, da mu nadenete rokavice, še toliko bolje je, če k temu dodate ščitnike za komolce in kolena, predvsem, če gre na led prvič. 

Profimedia

Ne pozabite, da je primerna oprema tudi nepremočljiva obleka. Tako lahko otrok tudi po padcu nadaljuje drsanje, saj ne bo premočen, hkrati pa ga bodo tudi padci manj boleli. Seveda pa se na led odpravite s termovko s čajem v nahrbtniku, s katerim se bo lahko pogrela celotna družina. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec