A. B. | 28. 4. 2023, 17:15

Na Lentu se kadi, a ne zaradi okusne hrane ... Gostinci so spregovorili o tem, kako težko se je pobrati, ko pred njihovim vhodom stojijo delovni stroji

Profimedia/Andreja Seršen Dobaj/STA/fotomontaža

"Počasi bo že pol leta od začetka del, in še pol leta bo preteklo, preden bo vse skupaj končano. Do takrat pa, znajdi se!" je zapisal jezen lastnik restavracije na Lentu. 

Mestna občina Maribor (MOM) z izvajalcem del od sredine julija lani izvaja intenzivno obnovo nabrežja Lent. Prav tam že tradicionalno poteka tudi Festival Lent, ki velja za največji in izjemno priljubljen festival raznovrstnih dogodkov, na katerem sodelujejo priznani slovenski in tuji glasbeniki, izvajajo tudi delavnice za otroke in druge prireditve. 

Dela so zamudna, zato se je izvedba projekta tudi zakasnila. In čeprav naj izvedba festivala Lent ne bi bila ogrožena, lastnike restavracij in lokalov na Lentu močno ovira tehnična aparatura, ki onemogoča vstop v njihove gostinske obrate. 

Pri tem ni za Okrepčevalnico Šiš na Lentu v Mariboru prav nič drugače, zato so se v kratkem zapisu odločili spregovoriti o težavah, s katerimi se soočajo. 

Profimedia/fotomontaža

Drugače verjetno ne gre ... 

Jernej Flajšman iz projektne pisarne Mestne občine Maribor je nedavno za Maribor24 povedal, da je "eden izmed razlogov za zamudo ta, da smo imeli izredno slab kataster komunalne infrastrukture. V bistvu je bilo veliko prilagajanj na samem mestu, spreminjanja projektne dokumentacije, in to vzame veliko časa," smo poročali. Od takrat dela še vedno potekajo. 

"Sej ne rečem, drugače verjetno ne gre, če želimo da Lent zasije v podobi, kot si jo zasluži, je treba stisniti zobe. Nažalost se to dogaja v zelo kratkem obdobju po koronski krizi, ki je bila vsaj za nas precej neprespana in živčna, kot tudi v času energetske krize, dvigu nabavnih cen surovin, ki ti zarežejo v marže," so pojasnili v Okrepčevalnici Šiš in se sklicali na koronavirusne ukrepe, ki so mnogim gostincem širom Slovenije povzročili ne malo preglavic in stisk ob vprašanju, ali jim bo kljub težkim razmeram uspelo obstati na trgu. 

Andreja Seršen Dobaj/STA

"Mi imamo hrano, kar pomeni, da del prometa vseeno lahko ustvarimo na dostavi, čeprav si tukaj tudi dostavna služba odreže velik kos pogače, ampak ja ... imamo vsaj to, žal temu ni tako pri gostincih, ki ponujajo samo pijačo," je razložil težavo, ki sega dosti širše od le njihovega dela. 

Čeprav priznava, da skušajo z delom na Mestni občini Maribor zagotoviti kar se da dobro dostopnost do njihove ponudbe, si želijo, da bi vse skupaj čim hitreje zaključili. "Trenutno je situacija takšna kot je, nismo iz materiala, ko bi vrgli puško v koruzo, zato 'fajtamo' naprej, razmišljamo široko, kako prebrosti te brezvezne čase ... s pogledom na konec tunela, tam se nekaj sveti," so v pozitivnem duhu zaključili zapis.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord