20. 10. 2023, 19:53 | Vir: STA

Drastično pomanjkanje študentskih ležišč v Ljubljani: ministrstvo bo zdaj ukrepalo

Žiga Živulović j.r./Bobo

Ministrstvo je predstavilo rešitve, kako se bodo spopadli s hudim pomanjkanjem študentskih ležišč.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije se zavedajo, da potrebe po študentskih ležiščih v Ljubljani presegajo obstoječe kapacitete, zato za reševanje te problematike že načrtujejo novogradnje, so za STA sporočili z ministrstva. Na Roški naj bi začeli graditi čez dve leti, v teku so tudi obnove obstoječih študentskih domov.

Na Roški cesti skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo načrtujejo novogradnjo študentskega doma z okoli 380 ležišči. Možnost novogradnje študentskega doma z okoli 160 ležišči preverjajo tudi na Viču ob Gerbičevi, so navedli. Gradnjo bodo začeli v letu 2025 po predhodnem sprejetju občinskega podrobnega prostorskega načrta in izpeljanega arhitekturnega natečaja.

Izvajajo tudi obnove obstoječih študentskih domov. Ministrstvo je v marcu zaključilo javni poziv za investicijska vzdrževalna dela javnim zavodom s področja študentskih nastanitev, na podlagi katerega je v letih 2023 in 2024 namenjenih skupno 4,9 milijona evrov. Študentski dom Ljubljana je prejel sredstva za obnovitvena dela v štirih objektih, in sicer ŠD 3 - prenova kopalnic, Dom Podiplomcev Bežigrad - prenova strehe, ŠD XI - prenova kopalnic in fasade, ŠD XII - prenova kopalnic in fasade.

Pri investicijah pa je vlada avgusta sprejela strategijo in akcijski načrt za ozelenitev izobraževalne in raziskovalne infrastrukture. Ključni cilji strategije in načrta do leta 2030 so celovita obnova objektov, odprava prostorskega primanjkljaja in vzpostavitev sodobne opreme. Strategija posebej obravnava tudi področje študentskih domov, so še navedli.

Facebook/Študentski domovi Ljubljana

Ljubljanski študentski zbor je sprejel resolucijo o izgradnji novih študentskih domov in obnovi obstoječih kapacitet. V njej pozivajo ministrstvo za visoko šolstvo in druge pristojne odločevalce, da zagotovijo zadostna finančna sredstva in nemudoma začnejo gradnjo novih domov ter zagotovijo povečanje kapacitet za vsaj 25 odstotkov.

Po njihovi oceni kapaciteta 7029 postelj v okviru Študentskega doma Ljubljana, ki je trenutno še dodatno okrnjena zaradi prenov, ne zadošča za aktualno število študentov v prestolnici. Slednje potrjuje dejstvo, da je bilo v tem letu oddanih več kot 9000 vlog za bivanje v študentskih domovih, ta številka pa bo po demografskih projekcijah po njihovih navedbah še dodatno narasla zaradi prihajajočih generacij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol