R. K. | 12. 12. 2022, 20:44

Na nove primere malomarnega ravnanja z živalmi v slovenski klavnici so se odzvali tudi na ministrstvu

Profimedia

Po objavi posnetkov skritih kamer, ki so jih v klavnici Rače namestili člani društva AETP, so na kmetijskem ministrstvu potrdili, da so ustrezni organi že začeli inšpekcijske postopke.

Na nove primere malomarnega ravnanja z živalmi v eni od slovenskih klavnic, kjer so v društvu AETP namestili skrito kamero, so se s prvimi ugotovitvami že odzvali na kmetijskem ministrstvu. V sporočilu za javnost so med drugim dejali, da je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) že pričela z inšpekcijskimi postopki, med zadnjim pregledom pred enim letom pa tam nepravilnosti niso ugotovili.

Kot so zapisali v izjavi, so UVHVVR informacijo o domnevnem kršenju zakonodaje s področja zaščite živali pri usmrtitvi v njihovem obratu posredovali iz klavnice Rače. "Vodstvo obrata je takoj pristopilo k obravnavi spornega ravnanja s strani zaposlenih v obratu," so zatrdili in dodali, da so uradni veterinarji območnega urada Maribor (UVHVVR) začeli inšpekcijske postopke oziroma pregled, njihove ugotovitve pa še niso znane.

Profimedia

Nazadnje nepravilnosti niso odkrili

"V inšpekcijskem postopku uradni veterinarji pri pregledu posnetkov kot tudi postopkov v obratu preverjajo, ali so pri živalih vidni znaki neustreznega omamljanja," so pojasnili. Ob tem so zapisali še, da so ustreznost dokumentacije kot tudi izvajanje postopkov omamljanja v klavnici Rače nazadnje pregledovali pred enim letom, takrat pa nepravilnosti niso ugotovili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol