13. 9. 2022, 09:27

Vrača se potujoči nahrbtnik, ki otroke spodbuja k izražanju stiske

Zveza prijateljev Mladine

Gre za akcijo programa TOM Telefon pod okriljem ZPMS, ki so jo začeli 17. maja, na mednarodni dan otroških telefonov, in jo bodo sklenili 20. novembra, na rojstni dan TOM Telefona. Ob koncu akcije bo en razred v vsaki regiji nagrajen za najbolj izvirno razlago TOM slogana Odgovor je pogovor.

Izkušnja šolanja od doma in socialne distance je bila za mnoge otroke in mladostnike zahtevna. Nekateri se še vedno soočajo z njenimi posledicami, zato so v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) na mednarodni dan otroških telefonov organizirali vseslovensko akcijo TOM potuje, otroke obiskuje, so sporočili.

Nahrbtnik TOM telefona potuje po vseh slovenskih regijah in obiskuje osnovne šole. Vsaka šola, ki se vključi, gosti nahrbtnik sedem dni in v razredih od 4. do 9. razreda izvede delavnico o TOM telefonu. V nahrbtniku so vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice. Med navodili je tudi škatlica za anonimna vprašanja otrok. Odziv otrok, torej vprašanja in stiske, ki so jih otroci napisali v anonimno škatlico, je bil po navedbah ZPMS nepričakovano velik.

V šole se vrača TOM nahrbtnik.

V šole se vrača TOM nahrbtnik.

Zveza prijateljev Mladine

Vse anonimno podane odgovore otrok bodo na TOM telefonu pregledali in o najpogostejših tematikah pripravili spletne objave.

"Z akcijo želimo otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor," je zapisala Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja Nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike.

Dodala je, da bo TOM telefon v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije ob koncu akcije en razred v vsaki regiji nagradil za najbolj izvirno razlago TOM slogana Odgovor je pogovor. Vse zainteresirane šole se lahko še vedno priključijo akciji.

Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja Nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike

Tjaša Bertoncelj, strokovna vodja Nacionalne mreže TOM telefon za otroke in mladostnike

Zveza prijateljev Mladine

V ZPMS pozivajo vse šole, ker imajo izjemen vpliv na socialni in čustveni razvoj otrok, da pristopijo k akciji TOM potuje, otroke obiskuje in omogočijo svojim učencem, da so informirani o njim pomembnem "izhodu v sili", so dodali v sporočilu za javnost.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel