7. 6. 2022, 07:37 | Vir: STA

Na pogrebu Borisa Pahorja pričakujejo množico ljudi

Profimedia

Na tržaškem pokopališču pri sv. Ani se bodo poslovili od tržaškega pisatelja in akademika, ki je v 109. letu starosti preminil na svojem domu v Trstu prejšnji ponedeljek.

Na pogrebni slovesnosti, ki se je bodo udeležili tudi visoki predstavniki slovenske vlade, se bo po pričakovanjih zbrala velika množica.

Profimedia

Pogrebne slovesnosti se bodo med drugimi udeležili ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan.

Preživel koncentracijska taborišča

Pahor se je rodil leta 1913 v slovenski družini v Trstu. Kot otrok je bil priča fašističnemu požigu Narodnega doma v Trstu.

Med drugo svetovno vojno se je pridružil osvobodilni fronti, leta 1944 so ga nemške oblasti poslale v koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Kasneje so ga prestavili še v druga taborišča.

Profimedia

Izkušnjo je opisal v knjigi

Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi.

Bil je tudi prejemnik številnih priznanj, med njimi Prešernove nagrade, srebrnega častnega znaka RS in francoskega reda legije časti.

Ob smrti so se mu poklonili politiki in kulturniki. Predsednik republike Borut Pahor ga je v nagovoru opisal kot "pisatelja brez meja, državljana sveta, človeka srca".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.