30. 9. 2022, 06:49 | Vir: STA

Na poti v službo? Pozor, zaradi obilnega dežja zaprte številne ceste

Bobo

Se bo vreme kmalu umirilo? Poznamo odgovor.

Obilne padavine so preko noči in vse do jutranjih ur povzročile nekaj preglavic na območjih Regijskih
centrov za obveščanje Ljubljana, Kranj, Trbovlje, Novo mesto, Celje in Brežice.

Meteorna voda je zalila stanovanjske in gospodarske objekte, prodajalno in prostore osnovne šole, težave so tudi v prometu.

Gasilci s polnimi rokami dela

Zabeležili so 39 dogodkov v 23 občinah. Zaradi razmočenega terena se je podrlo več dreves, sprožila pa sta se tudi dva zemeljska plazova.

V ulici Ob Potoku v Novem mestu je strela udarila v drevo, ki se je podrlo in poškodovalo telefonski kabel. V občini Prebold v naselju Dolenja vas je reka Bolska prestopila bregove in ogrožala dve stanovanjski hiši.

Bobo

Aktiviranih je bilo 31 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni gasilski enoti. Gasilci so črpali vodo iz objektov, s protipoplavnimi vrečami ščitili objekte, prekopavali teren, čistili odtočne jaške meteorne vode, odstranjevali podrta drevesa in občanom dostavljali protipoplavne vreče. Pri odpravi posledic deževja so bile na terenu tudi druge službe, so še sporočili iz uprave.

Katere ceste so zaprte?

Obilno deževje je težave povzročalo tudi v prometu. Zaradi poplav so popolne zapore na cestah:

  • Trojane - Izlake - Zagorje v Izlakah,
  • Logatec - Žiri na Petkovcu,
  • Podklanec - Ravne pri Žireh,
  • Grgelj - Fara,
  • Metlika - Božakovo v Rosalnicah,
  • Vinica - Učakovci,
  • Kot - Sodevci in Kot - Grgelj,
  • Bizeljsko - Orešje pri mejnem prehodu Orešje in Imeno - meji prehod Imeno.

Voznike opozarjajo, naj bodo vidni, prižgejo luči in upoštevajo varnostno razdaljo.

Kakšni so obeti?

Obilnejše padavine, ki so že sredo zvečer zajele večji del države, se bodo v osrednji, južni in zahodni Sloveniji nadaljevale tudi 30. septembra.

Nekatere reke bodo še naprej naraščale in prestopale bregove, težave lahko povzročajo meteorne vode, v večjem delu države je povečana tudi nevarnost zemeljskih plazov.

V naslednjih 24 urah bo, predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije, še lahko padlo od 50 do sto milimetrov, krajevno tudi okoli 200 milimetrov dežja. Med 60 in 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči.

Bobo

Na območjih širše osrednje, zahodne in deloma jugovzhodne Slovenije na Arsu pričakujejo tudi poplavljanje meteornih in zalednih voda. 

Kdaj bo dež ponehal?

Po trenutnih napovedih gre še en padavinski maksimum pričakovati v prvem delu noči na soboto, nato pa bodo padavine v drugem delu noči slabele in v soboto dopoldne tudi ponehale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.