N. V. | 12. 4. 2023, 22:04

Na pretep med mladoletnicami se je odzval celjski župan: kako bo ukrepala občina?

Profimedia/Instagram/Matija Kovač/posnetek zaslona/fotomontaža

Posnetki strahotnega medvrstniškega nasilja, ki razburjajo Slovence, so nastali na strehi celjskega City Centra. Preživljanje prostega časa pred trgovskimi centri je namreč v zadnjem času postal trend. Župan Mestne občine Celje želi to spremeniti.

Slovence razburjajo posnetki strahotnega nasilja nad mladoletnim dekletom. Poročali smo, da se je oglasila in napad strogo obsodila predsednica države Nataša Pirc Musar, zdaj pa je na Facebooku nasilje nad mladoletnim dekletom s strani njenih sošolk obsodil še župan občine Celje Matija Kovač. Posnetki naj bi namreč nastali na strehi celjskega City Centra.

Izziv za lokalno skupnost

Objavljeni posnetek medvrstniškega nasilja iz celjskega nakupovalnega središča župan najstrožje obsoja in pravi, da je alarmanten. "Dogodek zagotovo ni osamljen primer," se zaveda.

"Zgrožen sem, kako hitro se je posnetek razširil po spletu in kako je mogoče, da nihče od prisotnih otrok ni posredoval, ampak so le še dodatno ščuvali k nasilju," nagovarja starše, da se s svojimi otroki o tovrstnih dogodkih pogovorijo.

"Ravnanje, ki smo mu bili priča, je nesprejemljivo in škoduje fizičnemu in psihičnemu zdravju vseh vpletenih oseb. Nasilje predstavlja enega najbolj nesprejemljivih pojavov v družbi in zahteva takojšnje ukrepanje," je zapisal.

Bo občina ukrepala?

"Problem, ki ga je ta dogodek razkril in ki je nedvomno izziv za lokalno skupnost, je tudi vprašanje, kako za mlajšo generacijo najti prostore, ki jih bodo vzeli za svoje, kjer bodo lahko preživljali prosti čas in kjer se bodo znali kreativno in konstruktivno izživeti," župan izpostavi aktualno tematiko, namreč preživljanje prostega časa pred trgovskimi centri je v zadnjem času postal trend, "a to vsekakor ni okolje, ki bi zanje bilo primerno", meni.

Mestni svet Mestne občine Celje je leta 2021 na pobudo Odbora za družbene dejavnosti sprejel trajnostno strategijo za kakovostno sobivanje vseh generacij, ki s preventivnimi ukrepi naslavlja predvsem problematiko medvrstniškega nasilja, k izvajanju in izobraževanju pa je pritegnil vse vzgojno-izobraževalne ustanove v mestu. "Procesa vzgoje in izobraževanje pa žal ne moremo v celoti prepustiti vrtcem in šolam, ta proces se namreč začenja že doma," pravi Kovač.

"Kot družba moramo delovati v duhu strpnosti, sprejemanja različnosti ter kulture nenasilja, saj lahko le tako ustvarimo prijazno in varno okolje za vse," zaključi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol