J. B. | 26. 1. 2023, 12:02

Na prvi pogled slabo, toda ... Če kupujete rabljen avtomobil, nikar ne spreglejte odmevne spremembe

Profimedia

Ste se ob nakupu nekaj let starega jeklenega konjička že kdaj počutili prevarane in izigrane?

Na trgu je nešteto rabljenih avtomobilov; takšnih in drugačnih. Nekateri so dobro ohranjeni, spet drugi neprimerno slabše. Žal so naprodaj tudi jekleni konjički, ki vas ne bodo pripeljali daleč. Doslej je bil v veljavi zakon, ki je vsaj malo varoval kupce, a je prišlo do spremembe. Na prvi pogled slabe, toda ...

Do 26. januarja 2023 so morali vsi trgovci z vozili ob prodaji rabljenega avtomobila izdati tudi garancijo za brezhibno delovanje, in sicer za obdobje najmanj meseca dni. Po novem temu ni več tako.

"Novi Zakon o varstvu potrošnikov ne predvideva več obvezne enomesečne garancije za rabljene izdelke, kot je to urejal dosedanji zakon. Pri tem opozarjamo, da se za vozila, kupljena do vključno 25. januarja 2023, uporablja še dosedanji zakon in garancija za te izdelke še vedno velja," so za Žurnal24 pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in dodali: "V vsakem primeru pa lahko potrošnik zaradi neskladnosti - oziroma do sedaj stvarne napake - motornega vozila uveljavlja zahtevke, kot to določa zakon."

Profimedia

Za vsa rabljena vozila, ki bodo prodana po 26. januarju, bodo lahko kupci tako imenovano neskladnost uveljavljali kar dve leti. Pred tem je bilo moč stvarne napake uveljavljati največ eno leto po nakupu vozila. Nov zakon naj bi v svojem bistvu bolj varoval kupce, saj se prodajalci ne bodo mogli več "skrivati" za enomesečno garancijo.

Kaj pa vračilo kupnine?

"Če gre za vozilo, kupljeno od 26. januarja 2023 dalje, bo potrošnik lahko zaradi neskladnosti najprej zahteval popravilo ali zamenjavo blaga za brezhiben izdelek, pri čemer bo prosto izbiral med tema dvema zahtevkoma, če je to možno, ali če izpolnitev enega zahtevka za prodajalca ne bo pomenila nesorazmernih stroškov v primerjavi z izpolnitvijo drugega," so še pojasnili na ZPS.

Kar zadeva vračilo celotne oziroma dela kupnine, bodo kupci le-to uveljavljali šele, če prodajalec ne bo zmožen zagotoviti ene od zgoraj omenjenih možnosti, torej ali popravila ali zamenjave blaga za brezhiben izdelek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord