N. V. | 29. 4. 2022, 09:36

Preverite, kje bodo vzpostavili sekcijsko merjenje hitrosti!

Bobo

Se še spomnite, ko je pred leti skozi trojanske predore na vas prežalo sekcijsko merjenje hitrosti? To pomeni, da so vašo hitrost merili na določeni razdalji, potem pa izračunali povprečje, ki ni smelo biti višje od največje prepisane hitrosti. Sedaj ta sistem ponovno uvajajo.

Na slovenskih avtocestah bodo najpozneje do konca leta 2023 na treh odsekih vzpostavili sektorsko merjenje hitrosti.

Darsovi prometni strokovnjaki so sicer določili devet kritičnih odsekov, a sisteme bodo najprej namestili na odsek skozi trojanske predore v obe smeri ter na višnjegorskem klancu v smeri proti Novemu mestu, poroča portal 24ur.

Na podlagi analize meritev hitrosti in števila prometnih nesreč po njihovi vzpostavitvi bodo nato sprejeli odločitev tudi o sekcijskem merjenju hitrosti na drugih šestih odsekih.

Cena projekta?

Celoten projekt je ovrednoten na 1,8 milijona evrov, poroča 24ur. Sistem bo pravočasno predstavljen, tako da bodo uporabniki avtoceste dobro obveščeni o tem, kje bodo sistemi nameščeni in na kakšen način bo potekalo merjenje, še razlagajo in dodajajo, da bodo postavili tudi prometne znake, ki bodo opozarjali na te odseke.

Kot so še za 24ur pojasnili na Darsu, je ta v projekt uvedbe sekcijskega merjenja hitrosti vključen predvsem z vidika izboljšanja prometne varnosti, sicer pa v njem sodelujejo še ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za infrastrukturo in policija. 

Učinki sistema

Podoben sistem je v letu 2017 poskusno deloval na štajerski avtocesti prek Trojan v smeri proti Ljubljani. "Ponudnik je sicer nato po zaključku poskusnega delovanja odstranil sistem, a dobili smo dobre izkušnje glede učinkovitosti sistema," za 24ur izpostavljajo na Darsu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol