13. 2. 2023, 07:00 | Vir: STA

Policija bo prežala nad vozniki, ki so v lanskem letu hudo kršili predpise

Facebook/Slovenska policija

V nadzorih bodo policisti med drugim posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, psihofizično stanje voznikov ter uporabo mobitela. 

Javna agencija RS za varnost prometa je sporočila, da bodo policisti do nedelje izvajali nadzor nad tovornimi vozili na vseh cestah, na avtocestah pa s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke. Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, nadzore prevozov potnikov pa bodo izvajali tudi na avtocestah in hitrih cestah, so sporočili.

40 odstotkov več kršitev

Policija je lani pri voznikih avtobusov zaznala skoraj 40 odstotkov več kršitev cestnoprometnih predpisov kot leto prej. Pri voznikih tovornih vozil so lani sicer zaznali manj kršitev, povzročili pa so več prometnih nesreč, je pokazala analiza Agencije za varnost prometa.

Skupaj s policijo agencija v prihodnjem tednu zato načrtuje poostren nadzor.

V letu 2022 so bili vozniki avtobusov udeleženi v 312 prometnih nesrečah oz. 19 odstotkov več kot leto prej. Povzročili so 92 prometnih nesreč oz. sedem več kot v letu 2021. Število prometnih nesreč z udeležbo voznikov avtobusov se je do leta 2019 povečevalo, prav tako število prometnih nesreč, ki jih je zakrivil voznik avtobusa.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Bobo

V letu 2020 se je delež občutno zmanjšal, kar je posledica manjšega avtobusnega prometa na slovenskih cestah zaradi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, zadnji dve leti pa se število zopet povečuje.

Na slovenskih cestah v lanskem letu v prometni nesreči, ki jo je povzročil voznik avtobusa, ni umrl noben udeleženec cestnega prometa, trije so bili hudo poškodovani, 37 pa lažje. Pet voznikov avtobusa se je v prometnih nesrečah lažje poškodovalo. Kot potnika sta v avtobusu od leta 2010 umrli dve osebi, ena v letu 2010 in ena v letu 2011. V zadnjem 11-letnem obdobju med potniki na avtobusih ne beležijo smrtnih žrtev.

Pri voznikih avtobusov je bilo v letu 2022 ugotovljenih 865 kršitev cestnoprometnih predpisov, kar je 38,6 odstotkov več kot leto prej, ko so jih zaznali 624. Najpogostejše kršitve so povezane s hitrostjo (229), uporabo mobitela (97), neuporabo varnostnega pasu (102) in neustrezno varnostno razdaljo (13).

Večino prometnih nesreč voznikov tovornih vozil v Sloveniji povzročijo domači vozniki, vendar se delež zmanjšuje. Lani so tako domači vozniki tovornih vozil povzročili 933 prometnih nesreč oz. 57 odstotkov, v letu 2018 so jih 60 odstotkov. Zaradi povzročitelja prometne nesreče, domačega voznika tovornega vozila, so lani umrli štirje udeleženci cestnega prometa, trije pa so umrli zaradi tujih voznikov tovornih vozil. V letu 2022 je bilo 69 odstotkov hudo in lažje poškodovanih udeležencev zaradi domačih voznikov tovornih vozil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol