STA/P.M. | 2. 2. 2023, 17:59

Na sotočju Sore in Save so bili mimoidoči priča izjemnemu gradbenemu podvigu

Facebook/Občina Medvode

Samo v nekaj minutah se je na obeh bregovih zbralo veliko radovednih opazovalcev. Čemu so bili priča?

V Medvodah so namestili kolesarsko brv čez reko Savo. Dolga je okoli 83 metrov in tehta 61 ton, zato je bil gradbeni podvig precej zahteven, so zapisali na Občini Medvode, ki z namestitvijo počasi zaključuje gradnjo kolesarske poti Medvode-Pirniče-Vikrče, katere pogodbena vrednost presega dva milijona evrov.

Premik je izvedlo podjetje Prangl, ki je zadnjih 10 dni na Verju pripravljalo in sestavljalo 600-tonsko dvigalo. Dele za sestavo dvigala je dostavilo 35 tovornih vozil. "Da gre za zahteven premik, potrjuje dejstvo, da se podobni premiki v Sloveniji zgodijo le nekajkrat letno, dovolj zmogljiva dvigala pa se večinoma nahajajo v sosednjih državah in so zasedena za nekaj mesecev vnaprej," so dejali na občini.

Premik brvi si je v državi občinskih svetnikov ter županov treh sosednjih občin ogledal tudi medvoški župan Nejc Smole. S premikom po njegovih besedah zaključujejo pomembno etapo v izgradnji kolesarske povezave od meje z Mestno občino Ljubljana do centra Medvode. "Povezave ne bi bilo brez sodelovanja z ministrstvom za infrastrukturo in evropskih sredstev iz naslova dogovora za razvoj regij," je ob tem izpostavil.

Izvajalec je brv sestavil na levem bregu Save, kjer je že nekaj časa čakala na premik. Po izgradnji temeljev na obeh straneh reke je prišel čas za premik na končno lokacijo. Zanimivo in zahtevno gradbeno dogajanjenje je bilo prava paša za oči, ki si ga je v živo ogledalo kar nekaj predstavnikov medijev in radovednih opazovalcev

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol