Rebeka Sivka | 14. 10. 2022, 20:00

Na štiri oči s predsedniško kandidatko: Nataša Pirc Musar, kot je še ne poznate

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovencem je znana kot pravnica in nekdanja novinarka. Mi smo jo spoznali v povsem drugačni luči. Zaupala nam je podrobnosti dolgoletnega zakona, kako ji je uspelo izgubiti 16 kilogramov, kdo jo tolaži, ko ji je hudo in o psu iz Tivolija, po katerem je njen sin Maks dobil ime. Vse to in še več je Nataša Pirc Musar.

Bitka za predsedniški stolček bo, kot vse kaže, tesna. Kandidaturo je med prvimi napovedala Nataša Pirc Musar, ki potezo označuje za najpogumnejšo odločitev v življenju. Čeprav meni, da so jo Slovenci že dobro spoznali, je njeno zasebno življenje prav tako zanimivo kot njeno javno. Kdo je pravzaprav Nataša Pirc Musar, ko ugasnejo kamere?

Nobenega dvoma ni, da je 54-letnica zelo ambiciozna oseba. V svoji bogati karieri je dosegla že mnogo prelomnic, blestela je tudi v šoli. Edina črna pika je bila prva ocena v srednji šoli, kjer je pri predmetu Obramba dobila enko, ki jo je kmalu tudi popravila.

Aleksandra Saša Prelesnik

Njena starša sta bila srečna, ker sta videla, da se težko loči od knjig. Čeprav je odločna in ambiciozna, kdaj potoči kakšno solzo. Pravi, da redko joče, a kadar se to zgodi, jo v jok spravijo čustveni filmi, tragične življenjske zgodbe in krut odnos do živali.

Najbolj je produktivna v nočnih urah

Ob vprašanju, kako se je mlada Nataša razlikovala od zdajšnje, malo starejše Nataše, se je nasmehnila in povedala rek, ki jo spremlja vse življenje:

"Včasih sem bila pametna in sem želela spremeniti svet, danes sem modra in spreminjam sebe."

Čeprav ne verjame v horoskop, ji je že več ljudi povedalo, da je tipična predstavnica bika. Ti naj bi bili zelo hitri in premalo premišljeni, Pirc Musarjeva pa upa, da se je z leti naučila biti manj zaletava. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Z leti pa se ni spremenilo dejstvo, da preprosto ni jutranji človek. Potrebuje najmanj sedem ur spanca, njene najbolj produktivne ure so od 10. ure zvečer do treh zjutraj. "Zdaj lahko vidite, zakaj ne morem vstati ob 7. uri," se je pošalila. V poznih nočnih urah je napisala tudi diplomsko nalogo in doktorat. 

Primerja se z nočno ptico, bolj natančno s sovo, ki jo neizmerno občuduje. Ljubezen do sov dokazuje na svoj način - v pisarni in doma ima kar 2500 figuric teh živali, ki jih zbira že vrsto let. 

Sove niso njena edina ljubezen. Že večkrat je z javnostjo delila ljubezen do motorjev, saj obožuje hitrost. Prvi motor je začela voziti pri rosnih 14 letih. V mladosti je preizkusila tudi več adrenalinskih športov, skočila je s padalom v tandemu ter trikrat bungee jumping (skok z elastiko): "To je bilo najbolj noro obdobje v mojem življenju, a ničesar ne obžalujem."

Z možem trikrat na leto pobegneta na lepše

Ste vedeli, da je političarka v 54 letih obiskala že 86 držav? Do smrti želi obiskati vse države sveta, a je pripomnila, da postaja to težje, saj vsako leto nastane kakšna nova. Z možem Alešem Musarjem se trikrat na leto za teden ali dva odpravita na potovanje, ker ju potovanja bogatijo. Letos so se počitnice zaradi predsedniške kampanje malo zamaknile.

Aleksandra Saša Prelesnik

Čedalje bolj ji ustrezajo hoteli, saj starejša kot je, več udobja si želi. V preteklosti je med drugim kampirala tudi na Svalbardu (otočje v Arktičnem oceanu severno od celinske Evrope, približno na polovici poti med Norveško in Severnim polom), med severnimi medvedi. Zdaj ji to ne ustreza več.

"Z leti se človek malce razvadi. Potrebujem kakovosten spanec, tako da me mož v šotor verjetno ne bi več spravil." 

Boj s kilogrami 

Na potovanjih se z možem pogosto odpravita v dobre restavracije, saj sta oba velika gurmana. Ljubezen do hrane ji je prinesla nekaj dodatnih kilogramov, ki se jih je pred dvema letoma odločila znebiti. Izgubo 16 kilogramov v osmih mesecih obravnava kot najbolj korenito spremembo v življenju. Ponosna je na dejstvo, da je pri takratnih 52 letih zbrala motivacijo in energijo, da se je pri vseh službenih obveznostih lotila "napornega podviga"

Aleksandra Saša Prelesnik

Hujšala je s pomočjo keto diete, ki ji zelo ustreza, saj narekuje veliko mesa in zelo malo ogljikovih hidratov. Ob dieti je ogromno prehodila, saj ima ob hiši sprehajalno pot. Čeprav hujšanje ni bilo enostavno, z bolj zdravim življenjskim stilom živi še danes. A pravi, da nikoli ne bo izredno suha: "Še vedno sem takšen buhteljček, nikoli nisem bila pretirano suha." 

Ljubezen ni ugasnila

Oporo pri hujšanju ji je nudil njen mož, za katerega uporablja zgolj superlative. "Takšnih ne delajo več," je le eden od komplimentov. Poročena sta 23 let, imata sina Maksa. Ne skriva dejstva, da je ravno mož njena glavna opora, ko je res na tleh. 

"Najbolj me pozna, najhitreje prepozna, če sem v kakšni stiski. Imava res lep odnos, ne nazadnje sva skupaj že več kot dve desetletji. Nisva samo mož in žena, temveč tudi najboljša prijatelja."

Po poroki sta si najprej razdelila hišna opravila, kasneje tudi Maksovo vzgojo. Mož je bolj skrbel za Maksovo šolo, naravoslovno-matematične zadeve, ona pa je s sinom počela "lumparije". Seveda v zakonu prej ali slej nastopijo tudi spori. Ob vprašanju, kdo prvi popusti, ko nastopi težava, se je nasmehnila in odgovorila: "Seveda, moj mož."

Aleksandra Saša Prelesnik

Čeprav sta skupaj že več kot 20 let, je njuna ljubezen še vedno močna. 28. avgusta praznujeta obletnico. Takrat se odpravita na večerjo v Arboretum, kjer sta se poročila. Njen dragi jo vsako leto preseneti z darilom za rojstni dan, ki ga ne pričakuje.

"Vedno se potrudi. Pa ne samo za rojstni dan ... vsakodnevno mi odpira vrata, nosi kovček, te majhne pozornosti."

Ljubezen gre očitno tudi pri njima skozi želodec. Njen dolgoletni partner namreč zelo rad kuha in skoraj vsak dan, ko pride pravnica domov, jo čaka kosilo ali večerja. Ona nato pomije posodo. 

Sina poimenovala po nemškem ovčarju

Najpomembnejša oseba v življenju je poleg moža seveda tudi sin, s katerim delita ljubezen do motorjev. Za odločitvijo, kako bosta poimenovala sina, pa se skriva zabavna zgodba.

"Razmišljala sva o slovenskih imenih ... Nekega dne sva se sprehajala po Tivoliju in nekdo za nama zakriči - Maks! Oba sva se obrnila, za nama je stal velik nemški ovčar. Takrat nisva nič rekla, ko pa sva prišla domov, sva se pogledala in vedela, da bo tako ime najinemu sinu. Maksu sva seveda povedala, od kod prihaja njegovo ime."

Maksovo odraščanje je prineslo nekaj izzivov. Morala je imeti veliko potrpljenja, sploh pri njegovem (ne)pospravljanju sobe. Čez puberteto je šel zgledno, ni bilo večjih težav. "Seveda sva si nekajkrat skočila v lase, kdo pa si ne."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nataša Pirc Musar (@natasa.pirc.musar)

Do njega nikakor ni zaščitniška. Želela je, da sam spozna življenje in dela, da sam zasluži. "Dovolj sem naredila v življenju, da bi lahko dobil vse, kar bi hotel, pa nisem hotela tega narediti. Maks kupuje stare avte in motorje ter zasluži svoj denar, pridno hodi na fakulteto." 

Domov je pripeljal nekaj deklet, zdaj pa ima že dobra tri leta partnerico. Kakšna je po mnenju Pirc Musarjeve popolna snaha? "Popolne snahe ni, verjetno nobena mama ni popolnoma zadovoljna s svojo snaho. Na koncu vedno rečem: če je on zadovoljen z njo, potem bom tudi jaz." 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ