J. Z. | 13. 11. 2022, 06:00 | Vir: STA

Pomembna odločitev: na volitvah izbiramo petega predsednika republike

Bobo

Na sedmih predsedniških volitvah v samostojni Sloveniji je pred volivci pomembna naloga - izbira naslednika Boruta Pahorja. V drugi krog sta se uvrstila Nataša Pirc Musar in Anže Logar. 

Glasovanje v Sloveniji bo med 7. in 19. uro potekalo na 2999 rednih voliščih in 88 voliščih omnia. 30 volišč pa bo odprtih v tujini.

Obvestilo volivcu, ki ga je Državna volilna komisija vsem volilnim upravičencem poslala pred prvim krogom predsedniških volitev, velja tudi za tokratni drugi krog. Vendar to za oddajo glasu ni nujno potrebno, ampak je le informativne narave in pripomoček, da lahko volilni odbor hitreje najde volivca v volilnem imeniku. Posamezniki, ki so obvestilo zavrgli, se lahko volitev udeležijo tudi brez njega, in sicer na istem volišču kot v prvem krogu.

Da lahko izkažejo identiteto, pa potrebujejo osebni dokument.

V preteklih treh dneh je bilo na posebnih voliščih možno glasovati tudi predčasno. Predčasnega glasovanja od torka do četrtka se je po podatkih Državne volilne komisije (DVK) udeležilo 76.725 volivcev, kar je približno 4,8 odstotka vseh volilnih upravičencev. Predčasno oddane glasove bodo prešteli po zaprtju volišč.

Borut Živulovič/Bobo

Za končne izide volitev bo treba sicer počakati še glasovnice po pošti iz Slovenije in tujine, a bo DVK v nedeljo že kmalu bo zaprtju volišč objavila rezultate glede na preštete glasovnice, ko bo najverjetneje tudi jasno, kdo bo novi predsednik ali predsednica republike.


Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord