A. B. | 29. 12. 2022, 16:35

Na voljo je eOsebna: veste, kako jo uporabljati?

Profimedia

Po mnenju ministrstva boste z njo lažje in predvsem hitreje vstopali v izbrane spletne profile. 

V mobilnih trgovinah ponudnikov lahko od današnjega dne naprej uporabljate eOsebno. Veste, kaj je to? Po podatkih Ministrstva za javno upravo ta predstavlja enostavnejši način za uporabo elektronske osebne izkaznice, ki jo lahko uporabljamo pri uporabi raznovrstnih storitev. 

Kaj omogoča? 

“"Z mobilno aplikacijo eOsebna želimo državljanom olajšati uporabo elektronske osebne izkaznice, kakor s skupnim imenom poimenujemo tri digitalna potrdila na čipu nove osebne izkaznice. Digitalno potrdilo za podpis in digitalno potrdilo za prijavo visoke ravni sta zaščitena s kodo PIN, medtem ko digitalno potrdilo nizke ravni omogoča prijavo brez vnosa kode PIN. Mobilna aplikacija omogoča brezstično uporabo elektronske osebne izkaznice, za kar se uporablja protokol NFC (Near Field Communication)," so zapisali na pristojnem ministrstvu.

Za uporabo potrebujete osebno izkaznico s čipom in pametni telefon, ki podpira protokol NFC. Po besedah ministrstva tega omogoča večina pametnih telefonov Android in Apple od iPhone 7 dalje. 

Kako deluje? 

Mobilna apikacija se ponaša kot čitalnik osebne izkaznice s čipom. "Ko imamo mobilno aplikacijo nameščeno na pametnem telefonu, moramo z njo povezati svojo osebno izkaznico, tako da prepišemo kodo CAN, ki je sestavljena iz šestih števk, te so navpično natisnjene ob desnem robu na sprednji strani osebne izkaznice. Z mobilno aplikacijo lahko povežemo tudi več osebnih izkaznic, kar omogoča, da na primer več družinskih članov uporablja svoje elektronske osebne izkaznice z enim samim pametnim telefonom," pojasnjujejo na ministrstvu.

Ministrstvo za javno upravo

Z njeno pomočjo se potem lahko prek storitve SI-PASS povežemo v katerokoli spletno aplikacijo in si tako omogočimo lažji in predvsem hitrejši dostop do izbraih spletnih portalov. Na ministrstvu si sicer opozarjajo, da je kljub temu še vedno na voljo klasičen način uporabe elektronske osebne izkaznice s pomočjo čitalnika, ki ga morate kupiti v pooblaščeni trgovini. 

Dodatne informacije o elektronski osebni izkaznici in mobilni aplikaciji eOsebna so objavljene na spletni strani Državnega centra za storitve zaupanja.