8. 1. 2023, 15:38 | Vir: STA

Na vzhodu Slovenije brez elektrike ostalo več kot 1600 odjemalcev

Bobo

Prišlo je do izpada električne energije, težave še vedno rešuje Elektro Maribor. 

Nekaj po 13. uri je prišlo do okvare v razdelilni transformatorski postaji Ljutomer, zaradi česar je na izvodu VOD Ormož brez električne energije ostalo 1641 odjemalcev, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Težave rešuje Elektro Maribor, kjer so pojasnili, da je trenutno brez elektrike še 18 hiš.

Številni električni izpadi v prihodnosti?

Evropska komisija se ob vse bolj zaostreni energetski krizi pripravlja tudi na morebitne izpade elektrike, je v intervjuju za nemško medijsko skupino RND povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Če bi do tega prišlo v več državah članicah EU, bi lahko koristile tudi pomoč iz evropske strateške rezerve.

Kot je povedal Lenarčič, se na komisiji pripravljajo na dva možna scenarija. Če do težav, kot je izpad elektrike, pride samo v eni ali nekaj državah članicah, jim lahko električne generatorje dostavijo druge članice, kot je to ob naravnih nesrečah, je pojasnil.

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Če bi bilo število prizadetih držav večje in bi morale omejiti medsebojno pomoč, pa bomo lahko ponudili tudi opremo iz naše strateške rezerve," je povedal. Na vprašanje, ali računa na to, da bo spričo energetske krize pomoč potrebna tudi znotraj EU, je odgovoril, da je to povsem možno.

Pomoč iz evropskega mehanizma je lahko po komisarjevih besedah dostavljena hitro. Tako je na primer Slovenija pred leti ob žledu električne generatorje prejela še isti dan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol