R. K. | 17. 4. 2023, 17:57

Na zgodovinski dogodek v London tudi Nataša Pirc Musar: poletela bo z vladnim falconom

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Med elito povabljencev na kronanje Karla III. sta tudi slovenska predsednica in njen soprog, ki se v Veliko Britanijo odpravljata že dan pred osrednjo slovesnostjo.

Nataša Pirc Musar se bo prvo soboto v maju s svojim soprogom udeležila kronanja britanskega kralja Karla III. v Londonu. Predsednica in njen soprog Aleš Musar bosta ena izmed 2.000 povabljenih gostov, ki bodo prisotni na slovesnosti, tja pa bosta poletela z vladnim letalom letalom falcon, so v uradu predsednice republike potrdili za N1.

Polet v London je načrtovan  žrdan pred kronanjem, ki bo v soboto, 6. maja, potekalo v Westminstrski opatiji. Presednica in njen soprog se bosta namreč že na predvečer kronanja udeležila sprejema v Buckinghamski palači, ki ga bo organizirala britanska kraljeva družina. V soboto bosta nato prisotna na slovesnem obredu kronanja, po dogodku pa se bosta še istega dne vrnila v Slovenijo, poroča omenjeni medij.

Profimedia

Slovesnost bo skromnejša od kronanja Elizabete II.

Na slovesnosti bodo poleg članov britanske kraljeve družine navzoči tudi člani drugih kraljevih družin in številni voditelji držav sveta. Ritual, ki za Britance predstavlja tako simbolično kot versko slovesnost, je enak že skoraj 1.000 let in je edini takšen dogodek v Evropi. Poleg kralja bodo za kraljico okronali tudi Karlovo soprogo Camillo. Dogodek bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati tudi po televiziji, piše N1.

Slavje ob kronanju bo v Britaniji trajalo kar trii dni, spremljali pa ga bodo tradicionalni kraljevi sprevodi, koncert zvezdnikov, veliko kosilo po vsej državi ter prostovoljne pobude. Kronanje Karla III. bo po predvidoma krajše in skromnejše v primerjavi s triurno slovesnostjo ob kronanju Karlove matere kraljice Elizabete II. leta 1953, so še zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol