Uredništvo | 8. 6. 2023, 15:10

Nad Ljubljano se je razbesnela nevihta s točo, izdano oranžno opozorilo

Bobo

Za Slovenijo izdano oranžno opozorilo, ponekod že divjajo nevihte.

Po poročanju portala 24ur je Agencija Republike Slovenije za okolje za celotno državo izdala oranžno opozorilo pred nevihtami. Ponekod so se že začele pojavljati plohe in nevihte, ki se lahko v naslednjih urah še okrepijo.

Ob močnejših krajevnih nalivih lahko narastejo manjši potoki, prožijo se lahko tudi zemeljski plazovi, prav tako je možna toča, je zapisal vremenski prognostik Rok Nosan.

Prve plohe in nevihte so se začele pojavljati nad hribi zahodne in južne Slovenije, nevihtno dogajanje pa se že širi. Jugovzhodno od Ljubljane je tako nastala močna nevihta, ki se širi proti središču Ljubljane.

Nevihto spremlja zelo silovit naliv s točo do dveh centimetrov. Možen je tudi močan nevihtni piš, poroča Meteoinfo. Nevihta se počasi premika v smeri zahoda.

"Ob močnejših krajevnih nalivih lahko narastejo manjši potoki, prožijo se lahko tudi zemeljski plazovi, prav tako je možna toča," svarijo strokovnjaki. Največ možnosti, da bo danes ostalo suho, je na skrajnem severovzhodu Slovenije in ob morju. 

Kot navaja 24ur, se bodo nevihte zelo verjetno povezovale v večje sisteme, ki se bodo od zahoda počasi širili proti vzhodu Slovenije. Ob tem bodo glavno nevarnost predstavljali siloviti nalivi, ki se bodo lahko nad določenimi območji obnavljali več kot eno uro. Lokalno so možni tudi močnejši sunki vetra in toča.

Agencija Republike Slovenije za okolje je za celotno Slovenijo izdala oranžno opozorilo pred nevihtami. Podobno vreme z večinoma sončnimi dopoldnevi in nevihtnimi popoldnevi nas bo spremljalo tudi ob koncu tedna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord