K. Ž. | 19. 10. 2023, 17:55 | Vir: STA

Nadzor na mejah v teoriji naj ne bi oviral normalnega življenja, a kako bo v praksi?

Bobo

Poklukar je zagotovil, da bodo kljub nadzoru na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudje, ki živijo ob meji, še naprej normalno živeli.

Notranji minister Boštjan Poklukar je danes zagotovil, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje. To pričakuje tudi od italijanskih oblasti, ki bodo od sobote izvajale nadzor na meji s Slovenijo. Italijanski minister Matteo Piantedosi je zagotovil, da gre za začasen in sorazmeren ukrep.

"Moja usmeritev generalnemu direktorju policije je bila, da ljudem, ki živijo ob meji, zagotovijo normalno življenje in normalen prehod meje. Se pa že vnaprej opravičujem vsem državljankam in državljanom in vsem prebivalcem Slovenije, da bodo zaradi tega ukrepa večkrat zaustavljeni, da bodo morali pokazati dokumente, kajti teroristična grožnja je vseeno v Evropi visoka," je po današnji odločitvi vlade, da Slovenija v soboto uvede nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko povedal minister Poklukar.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Da bo Slovenija ukrepe prilagajala ljudem, ki živijo ob meji, je minister Poklukar davi na srečanju v Luxembourgu zagotovil tudi hrvaškemu kolegu Davorju Božinoviću. Ta je že pred tem dejal, da glede na pogovor s slovenskim ministrom ne pričakuje strogega nadzora na meji.

Oba sta pojasnila, da dogovor o okrepitvi mešanih policijskih patrulj ob slovensko-hrvaški meji s konca septembra prinaša rezultate. "Nezakoniti prehodi državnih meja v zadnjem času upadajo, kar pomeni, da ta ukrep deluje," je povedal Poklukar.

Poudaril je še, da Slovenija nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko ne uvaja zaradi povečanega migracijskega toka, ampak zaradi grožnje terorističnega napada oziroma terorizma v državi, pa tudi regiji.

Poklukar je že v sredo o tem govoril z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem, ki je izrazil razumevanje za ukrepanje Slovenije. To bo prav tako tema njunega srečanja v Budimpešti v začetku decembra.

Minister za notranje zadeve tudi od italijanskih oblasti pričakuje, da bodo ob izvajanju nadzora na meji s Slovenijo ljudem zagotavljale nemoteno življenje.

"Danes sem italijanskemu ministru Matteu Piantedosiju še enkrat povedal, da želim, da Republika Italija ob mejnih kontrolah na notranji meji z Republiko Slovenijo zagotovi normalen pretok ljudi, ki živijo ob meji," je poudaril. V času zaprtja meje zaradi pandemije covida-19 je bilo namreč življenje ob meji "nevzdržno".

Bobo

Piantedosi je v izjavi za novinarje zagotovil, da gre za sorazmeren in začasen ukrep. Napovedal je, da bodo o podrobnostih izvajanja ukrepov s kolegoma iz Slovenije in Hrvaške razpravljali na tristranskem srečanju v Trstu v začetku novembra.

Poklukar je izrazil prepričanje, da se bo stopnja teroristične ogroženosti po določenem času znižala, tako da bodo razmere sproti ocenjevali in prilagajali ukrepe. Verjame, da se bodo z ministri sosednjih držav dogovorili, da bi z mehkejšimi ukrepi nadomestili ta "zelo skrajen ukrep" nadzora na mejah.

Kako bo izgledal nadzor?

Na današnji novinarski konferenci o nadzoru na mejah je spregovoril tudi direktor Uprave uniformirane policije GPU Marko Gašperlin. Kot je dejal, bodo državljani EU lahko normalno prehajali čez vse mejne prehode, državljani tretjih držav pa se bodo lahko posluževali zgolj 14 cestnih ter osmih železniških prehodov.

Slovenija tako vzpostavlja mejne kontrole in prehode treh kategorij. Prva bodo torej kontrolne točke, 12 na meji s Hrvaško in dve na meji z Madžarsko, kjer bo nadzor izvajala policija. Prehod na teh bo mogoč za vse potnike z izpolnjenimi pogoji, tako za osebni kot tovorni promet. Za državljane tretjih držav bo prehod meje mogoče zgolj na omenjenih 14 točkah.

Druga kategorija bodo prehodi, namenjeni izključno državljanom EU, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa po potrebi, je navedel Gašperlin.

Kot je še napovedal, pa bodo ponovno obudili tudi odločbe za obmejno prebivalstvo. Slednji so imeli v preteklosti že dovolilnice in pravico do prehajanja meje na posebnih, maloobmejnih prehodih in bodo lahko to pravico znova uveljavljali bodisi z veljavnimi ali pretečenimi dokumenti ali če bodo na drug način dokazali, da so upravičeni do prehodov v okviru tega obmejnega prometa, je pojasnil Gašperlin. Tudi tam bo policija izvajala nadzor glede na razmere.

Zatrdil je tudi, da bo policija v vsakem primeru z uvedbo nadzora poskušala čim manj "zagreniti" življenje prebivalcem ob meji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol