2. 6. 2022, 08:26

Naj vas vreme ne ujame nepripravljenih: vročina nas lahko pošteno pretrese!

Profimedia

Po nekaj dneh svežega in mokrega vremena se v Slovenijo vrača vročina. Vremenoslovci opozarjajo, da s seboj prinaša tudi spremembe, ki vas ne bodo razveselile. 

Na deževno vreme smo se skoraj že privadili, a vremenoslovci napovedujejo, da so pred nami vroči dnevi. Opozarjajo, da nas pri tem ne smejo presenetiti nevihte, ki se v visokogorju že krepijo. 

"V višinah se namreč krepi zahodni veter, po nižinah pa se bo veter popoldne obračal na vzhodno smer, kar bo ob kombinaciji z zelo toplo in vlažno zračno maso predstavljalo veliko nevarnost za nastanek krajevnih neurij," za vreme 24/7 pojasnjuje Rok Nosan.  

Nastane lahko tudi večji nevihtni sistem 

Kot pojasnjuje Nosan, bodo ključno nevarnost predstavljali siloviti nalivi, pričakujemo pa lahko tudi močne sunke severnega vetra. Dodaja, da je "zelo verjeten tudi pojav toče, ki bo zaradi velike nestabilnosti ozračja lokalno lahko tudi debelejša." 

Neurja bodo sprva verjetnejša na severu in severovzhodu Slovenije, kasneje pa se lahko pojavijo tudi v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. Na Primorskem in Notranjskem bo večinoma suho.

Pričakujemo lahko tudi veliko količino padavin 

Vremenoslovci napovedujejo več kot 30 mm padavin v eni uri, kar predstavlja veliko količino dežja v kratkem času. Predvsem v hribovitem svetu severne in vzhodne Slovenije je zato zelo verjetna tudi pojavnost toče in razlivanje hudourniških vodotokov. 

Veste, kdaj se približuje toča? 

"Na bližajoče se neurje z močnim vetrom opozarja podolgovat in nizek oblak, pod katerim se vleče padavinska zavesa. Če je ta zavesa zelenkaste barve, lahko pričakujemo točo," pojasnjuje Nosan. 

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord