N. V. | 16. 12. 2023, 16:32

Je to najbogatejša Slovenka? V javnost (pomotoma) prišli podatki o poslovanju njenega podjetja

Urška Sršen

Boris Štajduhar

Če držijo navedbe danskega milijonarja, je to zagotovo najbogatejša Slovenka in celo ena izmed najbolj bogatih v regiji.

Slovensko-hrvaški startup Bellabeat, ki sta ga ustanovila Slovenka Urška Sršen in Hrvat Sandro Mur, se je zaradi največjega investitorja, danskega milijonarja Petra Warnøea, znašel na naslovnicah danskih medijev. Warnøe je namreč v videoposnetku, ki se je očitno po pomoti znašel na spletu, razkril veliko podrobnosti o poslovanju Bellabeata, med drugim tudi poslovne rezultate. Če njegove navedbe držijo, je Sršenova zagotovo najbogatejša Slovenka in celo ena izmed najbolj bogatih v regiji.

Urška Sršen

Urška Sršen

Boris Štajduhar

Afera zaradi videoposnetka

Zgodba okoli podjetja Bellabeat je izbruhnila ta teden zaradi poročanja danskega dnevnika Berlingske, katerega novinarji so na spletu izbrskali videoposnetek Warnøea, ki je nemške investitorje prepričeval, naj vložijo svoj denar v startup. Posnetek je nastal marca letos in je bil dostopen prek spletne platforme Vimeo, vse dokler niso danski novinarji začeli pošiljati vprašanj o trditvah, ki jih je izrekel Warnøe.

Posnetek so na spletu sicer objavili nemški investitorji iz sklada tveganega kapitala MK Venture Capital. Nemci so sporočili, da je bil videoposnetek namenjen internemu krogu investitorjev in da so ga objavili pomotoma.

Podjetje Bellabeat sicer razvija izdelke, ki ženskam pomagajo "slediti in izboljšati življenjski slog in zdravje", je za Govori.se dejala Sršenova. Razvijajo pametni nakit, s katerim lahko ženske spremljajo aktivnosti organizma, kot sta stres in menstrualni cikel.

Velika vrednost podjetja

Startup naj bi lani zabeležil promet v višini pol milijarde evrov. Danski investitor je v videoposnetku razkril tudi, da naj bi Bellabeat bil vreden 3,5 milijarde evrov. Če je ta informacija pravilna, sta mlada podjetnika vsaj na papirju med najbogatejšimi ljudmi v regiji.

Ker je podjetje Bellabeat uradno registrirano v ameriški zvezni državi Delaware, ki ne razkriva poslovnih rezultatov in lastništva pravnih oseb, je trditve danskega milijonarja Petra Warnøea nemogoče javno preveriti. Warnøe naj bi imel prek svoje investicijske družbe Nordic Eye okoli 20-odstotni delež v Bellabeatu, ki ga je pridobil leta 2018 v zameno za 50-milijonsko naložbo, poroča Siol.

Kaj vse je trdil danski milijonar?

Warnøe je iskal svež denar za Bellabeat, ki naj bi podjetju v prihodnjem letu med drugim pomagal pri splavitvi na borzo. V videoposnetku je Nemcem ponujal vstop v podjetje z 80-odstotnim popustom glede na uradno vrednotenje Bellabeata Nordic Eye. Da ta Bellabeat vrednoti na 3,5 milijarde evrov, danski novinarji utemeljujejo z internimi dokumenti danskega investicijskega podjetja.

Finančni analitiki so poudarili, da 80-odstotni popust ni smiseln in da kaže, da se v podjetju dogaja nekaj nenavadnega. Po mnenju analitikov "razprodaja" lastnikov najverjetneje kaže na likvidnostne težave podjetja. Nordic Eye ima v internih dokumentih sicer zapisano, da je Bellabeat imel lani okoli pet milijonov uporabnikov, prihodki podjetja pa naj bi znašali okoli 500 milijonov evrov.

Danski milijonar Peter Warnøe.

Danski milijonar Peter Warnøe.

Nordic Eye

Velik popust pa je, kot naj bi bilo razvidno iz videoposnetka, zmotil tudi nemške investitorje, ki so Warnøea vprašali, zakaj sta ustanovitelja pripravljena sprejeti nove investitorje v podjetje s tako velikim popustom. Warnøe je Nemcem dejal, da sta Hrvat in Slovenka zelo skromna človeka, ki se osredotočata na podjetje in delata noč in dan, ter tudi nakazal, da se je nadzorni svet podjetja že pogovarjal s kandidati, ki bi od obeh ustanoviteljev prevzeli vodenje podjetja.

Apple, Netflix in Kardashianovi

V spornem videoposnetku Warnøe Nemcem tudi zatrjuje, da Bellabeat posluje tudi z Applom, Googlom, Teslo in Audijem. Audi je te navedbe že zanikal.

Prav tako naj bi ravno pripravljali kampanjo z znano ameriško pevko Miley Cyrus, sodelovali pa naj bi tudi z Netflixom. Warnøe je nemškim investitorjem tudi dejal, da je zanimanje za vstop v lastniško strukturo Bellabeata veliko, med potencialnimi investitorji naj bi bili tudi eden izmed največjih finančnih skladov na svetu Blackstone, finančno podjetje znane ameriške družine Kardashian in pa celo Amazon.

Prodajo lastniških deležev naj bi organizirali banki Goldman Sachs in UBS, kar po besedah Warnøeja kaže na to, da obe finančni instituciji vidita veliko priložnosti v prvi splavitvi delnic Bellabeata na borzi, do katere naj bi prišlo leta 2024. Obe investicijski banki sta po besedah Danca vrednost Bellabeat ocenjevali na med tri in 3,8 milijarde evrov.

Odziv Sršenove in Murna

Sršenovo so vprašali, ali je Peter Warnøe lagal o poslovanju podjetja. "Brez komentarja. V tem trenutku lahko rečem le, da preiskujemo dogajanje. Peter je podal te številke in nanj se morate obrniti z vprašanji," je na vprašanja o vrednotenju podjetja za hrvaški medij Index.hr dejala Sršenova.

Urška Sršen

Urška Sršen

Boris Štajduhar

Po njenih besedah Bellabeat ni nikoli dobil zunanje naložbe, ki bi upravičila vrednost v višini 3,5 milijarde evrov. Pravi, da bi jo zelo zmotilo, če bi se izkazalo, da je Warnøe zavajal nemške investitorje.

Po besedah Murna pa je Danec zagotovo izrekel nekaj neresnic. Investitor je Nemcem namreč trdil, da je on predsednik nadzornega sveta Bellabeata, vendar Murn pravi, da to ni res. 

Sršenova je še dejala, da sta bila z objavo posnetka kršena zaupanje in pogodba o nerazkritju informacij ter da v podjetju ugotavljajo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Na druga vprašanja, recimo, ali res sodelujejo z Miley Cyrus in Netflixom, Sršenova ni želela odgovoriti. "V tem trenutku lahko rečem le, da preiskujemo dogajanje," je dejala. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol