25. 4. 2022, 11:55

Najbolj zanimive podrobnosti o Plemenitem, ki jih mogoče še ne veste

Bobo

Kontroverznost je drugo ime za Zmaga. Poglejte si, kaj vse je namenoma in pomotoma storil ter delal v življenju. 

Po šolanju na poljanski gimnaziji je študiral farmacijo, ki pa je ni dokončal vse do leta 2009, ko je magistriral na Univerzi v Skopju. Decembra 2011 je magistriral tudi na Akademiji za diplomacijo in varnost v Beogradu z nalogo Problematika razmejitev slovenskih ozemelj s sosednjo Hrvaško.

 Kot študent je bil baletni plesalec v Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet v Ljubljani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zmago Jelinčič Plemeniti (@zmago.jelincic.plemeniti)

Intenzivno zbira predvsem staro orožje, bankovce, vrednostne papirje in stare finančne dokumente. Je zaprisežen sodni cenilec za področje numizmatike, grboslovja in faleristike. Kot numizmatik je v samozaložbi izdal sedem knjig – katalogov bankovcev. Čeprav je usmerjen v desni politični pol, kar pri nas pomeni, da je islamofob, se hvali z uro, ki mu jo je ob obisku Iraka podaril diktator Sadam Husein.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zmago Jelinčič Plemeniti (@zmago.jelincic.plemeniti)

Je športni pilot in kar 8 let je bil predsednik, sedaj pa častni predsednik Letalske zveze Slovenije. Na sliki v odboru, kateremu je predsedoval med letoma 1998 in 2009. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zmago Jelinčič Plemeniti (@zmago.jelincic.plemeniti)

Družinski status

Iz prvega zakona s pisateljico, pesnico in igralko Berto Bojetu Boeta ima sina Klemna Jelinčiča Boeta. Z nekdanjo partnerko Polonco Dobrajc nima otrok. Z bivšo ženo Moniko Zupanc pa ima dve hčeri, Aleksandro Tiso in Aleksijo Iris.

Kraje in škandali

Zmago ima rad orožje, kar ni skrivnost. Rad se hvali s tem, a da je zaradi kraje sedel za zapahi, ne ve vsakdo. V zaporu na Dobu je namreč v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi kraje slovenske dediščine odsedel tri leta in pol, ker je organiziral krajo muzejskega orožja iz zbirk Narodnega muzeja.

Med slovensko desetdnevno vojno leta 1991 je bil nekaj dni pripadnik paravojaške enote, nato so ga slovenski varnostni organi priprli.

Leta 2003 je bilo na spletni strani udbe med domnevnimi sodelavci objavljeno tudi njegovo ime. Njegovo obveščevalno delo je bilo usmerjeno predvsem v Združeno kraljestvo in na slovensko emigracijo. Navedb o sodelovanju s Službo državne varnosti ni Jelinčič nikoli zanikal, ampak se je odgovorom izmikal. Leta 2002 je med predsedniško kampanjo na vprašanje o sodelovanju odgovoril: "V Službi državne varnosti sem bil najboljši jugoslovanski agent in po meni so Angleži posneli vse James Bondove filme".

Domnevna pomoč pri poskusu umora

Leta 2002 je bil Jelinčič poleg Andreja Šiška in še ene osebe zaslišan na sodišču, saj naj bi jima pomagal pri poskusu umora. Leta 1992 naj bi osumljenca nastavila avtomobilsko bombo, ki naj bi bila sestavljena iz trilitrske jeklenke gasilnega aparata, napolnjene z eksplozivnimi sredstvi. Lastnik avtomobila je opazil, da so vrata avtomobila priprta in da se v avtomobilu nahaja eksplozivna naprava, zato vrat ni odprl in je poklical policijo. Jelinčiču je sodišče očitalo ključno vlogo pri poskusu umora.

Jelinčič je bil obtožb oproščen, za razliko od ostalih dveh, ki sta prejela zaporne kazni. Tožilec je Jelinčiču prav tako očital krajo več kosov strelnega orožja in eksplozivov iz stražarnice JLA leta 1991.

Korupcija

Kot član Parlamentarne skupščine Sveta Evrope se je leta 2013 zapletel v škandal na glasovanju o poročilu glede človekovih pravic v Azerbajdžanu. V neodvisni reviziji je bil osumljen, da je v zameno za podkupnino s še 13 sostorilci pomagal zavrniti kritično poročilo. Ker se na obtožbe ni odzval, je leta 2018 prejel doživljenjsko prepoved delovanja v Svetu Evrope.

Kontroverznost

Nekdaj relativno močna Slovenska nacionalna stranka, katere prvak je Jelinčič, je dandanes izgubila na veljavi, saj je bila na zadnjih volitvah daleč od parlamenta. Jelinčič je postal bolj zabavljač kot politik. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ