A. B. | 21. 12. 2022, 09:07

Na avtocesti nas znova spremljajo novi čudoviti napisi – ste jih že zasledili?

Facebook/Vozimo pametno z DARS/fotomontaža

Med vožnjo na avtocesti nas spremljajo besede, zaradi katerih se lahko mnogokrat glasno nasmejite ali se osuplo zamislite. Vemo, kdo stoji za temi napisi in razkrivamo, katere boste lahko prebirali v prazničnem času. 

DARS že vrsto let sodeluje v kampanjah prometne varnosti, ki jih koordinira Agencija za varnost prometa. Na avtocesti lahko prav zaradi njih spremljamo dvojezične napise (v slovenščini in angleščini), ki se sklicujejo na različna praznična obdobja ali na prometne napotke, ki so ključni za varnost na cesti – "Ne pij, ko voziš""Prilagodite hitrost" ali "Vozite previdno"

Tudi v prazničnem času lahko preberemo humorne in prikupne napise – ste jih že zasledili? 

Praznični napisi

Tudi letos se je ekipa DARS odločila prevzeti iniciativo in vzpostavila napise, ki povezujejo varnost v prometu in praznični čas. "Ostanite na seznamu pridnih in tudi med prazniki ne pozabite na varnost!" so ob objavi napisnih tabel zapisali na Vozimo pametno z DARS in priložili fotografiji napisov, ki jih boste lahko prebrali. "Božiček vidi, če voziš prehitro", in "Najlepše darilo – pridi varno domov" sta sporočili, ki vas bosta v tem prazničnem času spremljali pot do doma. 

Kdo stoji za sporočili?

"Dejstvo je, da gre za skupinsko delo in skupni napor sodelavk in sodelavcev družbe DARS," so nam nedavno zaupali na DARS in razložili, od kod izhaja ideja, da sporočila nekoliko izstopajo in so drugačna od teh, ki smo jih bili navajeni: "Opazili smo, da so bila takšna sporočila pogosto spregledana. O tem smo se sodelavci službe za komuniciranje pogovarjali tudi s predsednikom naše uprave, ki nas tudi sicer ob vsaki priložnosti spodbuja, da se čim bolj približamo našim uporabnikom." 

Odločili so se, da preprosta, običajna, morda za marsikoga suhoparna ali pretirano uradna sporočila so nadomestili z bolj sproščenimi, s takšnimi, ki vzbujajo pozitivna čustva.

Napisi se izmenjujejo v slovenščini in angleščini, saj se po naših avtocestah vozi veliko število tujcev, pojasnijo.

Povedo, da kdaj preučijo oziroma smiselno povzamejo tudi različice iz tujine, nekatere pa sestavijo povsem sami: "Najprej raziščemo kampanje in slogane, ki so se na posamezno temo že uporabljali v preteklosti, tako v Sloveniji kot drugih državah sveta. Nekatere najdemo na takšen način – takšen primer je tudi slogan 'Nekdo te ima rad. Vozi varno', ki so ga doslej uporabili že v več državah." Na sporočila so prejeli ogromno toplih odzivov, tako prek telefonskih klicev kot prek družbenih omrežij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol