A. B. | 6. 1. 2023, 07:00

Najlepši slovenski baročni gradovi in dvorci, ki vam bodo vzeli dih (FOTO)

Predstavljamo vam štiri skrite bisere, ki še danes veljajo za najlepše v Sloveniji. Ste jih že obiskali? 

Slika 2/5

Dvorec Štatenberg

Dvorec se bohoti na posestvu v bližini kraja Makole na obrobju Haloz in pooseblja zgodbo ogrskega velikana, barona Franca Tahyja, ki ga v slovenski zgodovini obravnavamo kot glavnega 'krivca' za veliki slovensko-hrvaški kmečki upor leta 1573.

Razkošen baročni dvorec je dal leta 1690 postaviti grof Ignacij Maria Attems, služil naj bi kot njegova poletna rezidenca. Končan med letoma 1720 in 1740 je nudil dom najvplivnejši plemiški rodbini na Štajerskem – Attemsom.

Posebej za Attemse naj bi dvorec načrtoval graški arhitekt Johann Joachim Carlon, ki je postavil tudi Attemsovo palačo v Gradcu.

"Najbolj je znan po freskah in štukaturah v veliki slavnostni dvorani in elegantnih salonih, ki se nahajajo levo in desno od nje. Alegorije na stropu velike slavnostne dvorane, obrobljene s štukaturami, ponazarjajo antično mitologijo: Znanost in Umetnost pod okriljem Miru ter štiri elemente: zrak, zemljo, vodo in ogenj, ki so nasploh znani kot nek zaščitni znak Attemsov," lahko preberemo na njihovi spletni strani.

Danes je dvorec v lasti podjetja Impol iz Slovenske Bistrice, nudijo tudi organizacijo porok, ki veljajo za ene prestižnejših pri nas.

Kliknite NAPREJ.